Erdogan l-a sfătuit pe Obama să promoveze reforme în domeniul sănătăţii în SUA

by Genko Genko

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că l-a sfătuit cândva pe liderul american Barack Obama, la cererea unor turişti americani, să promoveze reforme în domeniul sănătăţii în Statele Unite, dar omologul său „nu a putut rezolva problema decât parţial”, din cauza unui „reflex negativ”.

În cursul ceremoniei de inaugurare a unui complex medical din Ankara, Erdogan a dezvăluit miercuri mai multe detalii despre sfatul pe care i l-a dat lui Obama, adăugând că multe ţări au încercat să copieze succesul Turciei în domeniu, relatează cotidianul Hurriyet în ediţia electronică.

„Odată am participat la rugăciunea de vineri la Moscheea Sultanahmet (Moscheea Albastră din Istanbul). Acolo erau turişti. Unii dintre ei ştiau că voi vizita Statele Unite săptămâna următoare. Ei m-au întrebat cum ar putea avea aşa un succes în domeniul sănătăţii şi m-au rugat să-i spun şi lui Obama”, a afirmat preşedintele turc.

„Am discutat această problemă cu Obama. Desigur, reflexul negativ de acolo (din Statele Unite-n.r.) a făcut să-i fie greu lui Obama”, a adăugat el, menţionând că preşedintele american „nu a putut rezolva problema decât parţial”.

Erdogan a mai declarat că oficiali europeni vizitează Turcia special pentru a studia sistemul medical din această ţară. „Ei ne consideră un model şi vor să construiască sisteme similare în ţările lor. Nu avem deficienţe? Ba da, dar acum suntem pe drumul cel bun spre succes”, a apreciat el.

CITIȚI ȘI...