Erdogan îl ameninţă pe Putin

by Genko Genko

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți Rusia că va avea mult de pierdut dacă își distruge prietenia cu Ankara și a subliniat că Turcia nu va rămâne nepăsătoare în fața încălcărilor spațiului său aerian de către avioanele ruse, relatează Reuters.

„Un atac asupra Turciei înseamnă un atac asupra NATO”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu premierul belgian Charles Michel, potrivit Agerpres.

„Relația noastră pozitivă cu Rusia este cunoscută. Însă, dacă Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care a cooperat asupra multor probleme, va pierde mult, și ar trebui să știe asta”, a mai spus el.

Ministerul de Externe turc a anunțat luni că două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc, care încălcase spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria în sud-est, obligându-l să se retragă.

Potrivit RIA Novosti, Moscova a recunoscut că un avion de luptă rus a încălcat sâmbătă, „din greșeală”, spațiul aerian al Turciei și a dat asigurări Ankarei că astfel de incidente nu se vor mai repeta.

Încălcarea spaţiului aerian al Turciei de către Rusia NU a fost un accident, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a respins afirmaţiile Moscovei, potrivit căreia incursiunile sale militare în spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, în Turcia, nu ar fi fost intenţionate sau importante, subliniind că este vorba despre două incidente distincte şi că „încălcările au durat mult timp”.

CITIȚI ȘI...