Elveția le închide ușa în nas românilor: Le va fi aproape imposibil să se angajeze aici

by Genko Genko

Ambele camere ale Legislativului elvețian au votat o măsură prin care limitează accesul străinilor la piața forței de muncă, fără a stabili însă cote de imigranți.

Consiliul de Stat, cameră superioară a Parlamentului elvețian, a votat pe 1 decembrie un proiect de lege prin care rezidenții elvețieni au prioritate la angajare față de lucrătorii străini, inclusiv cei din UE, iar vineri 16 decembrie, proiectul a fost aprobat de ambele camere ale Legislativului.

Inițiativa privind introducerea unor cote de migrație din UE a fost avansată de Partidul Popular Elvețian, de extremă dreaptă, și aprobată prin referendum popular. Însă parlamentul a votat o variantă de compromis ce stipulează că toate firmele trebuie să anunțe locurile de muncă vacante autorităților și să dea explicații acestora în cazul în care refuză angajarea de rezidenți elvețieni șomeri.

Politicienii elvețieni vor astfel să limiteze imigrația dinspre țările Uniunii Europene fără a provoca o polemică cu Bruxelles-ul.

Elveția reprezintă un model pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în Marea Britanie după Brexit, scrie Reuters.

„Ceea ce e e important pentru Comisia Europeană e să nu existe discriminare între cetățenii europeni și cetățenii elvețieni”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Comisiei într-o conferință de presă. Ea a refuzat să facă vreun comentariu înainte ca actul legislativ final să fie adoptat.

Dacă Bruxelles-ul va considera că legea pune restricții liberei circulații, ar putea să anuleze mai multe acorduri care îi ușurează Elveției comerțul cu UE în sectoare care înseamnă 7% din economie. Diplomații citați de Reuters nu se așteaptă ca Bruxelles-ul să ia măsuri atât de drastice, decât dacă Elveția anulează formal acordul cu privire la libera circulație care a intrat în vigoare în 2002, potrivit stirileprotv.ro.

CITIȚI ȘI...