Economistul american Richard Thaler a primit Premiul Nobel pentru Economie 2017

by Genko Genko

Economistul american Richard H. Thaler a primit premiul Nobel pentru economie pentru 2017, datorită înţelegerii psihologiei economiei, a anunţat luni Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat pentrua 49-a oară economistului american Richart Thaler, care este un pionier în integrarea psihologiei în economiei.

Thaler, născut pe 12 septembrie 1945, este profesor de științe comportamentale și economie la Universitatea din Chicago Booth School of Business.

Richard H. Thaler a studiat de-a lungul întregii cariere ideea radicală conform căreia agenţii centrali în economie sunt oameni – indivizi previzibili, supuşi greşelii. Comportament inadecvat este relatarea uimitoare şi adesea amuzantă a luptei pe care a adus-o pentru a aduce o disciplină universitară înapoi cu picioarele pe pământ şi pentru a ne schimba modul de gândire despre economie, despre noi înşine şi despre lume.

Premiul pentru economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, a fost creat în 1968, nefăcând parte din grupul original de premii stabilit de magnatul dinamitei în 1895.

Anul trecut, economistul britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, şi finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, au câştigat premiul Nobel pentru economie pentru 2016, datorită contribuţiei lor pentru teoria contractului.

CITIȚI ȘI...