Economia zonei euro încetineşte

by Genko Genko

Ritmul de creştere a activităţii economice în zona euro a încetinit în septembrie, în urma scăderii cererii din Asia, care a determinat companiile să-şi reducă producţia, transmite Reuters.

Încetinirea vine pe fondul dezbaterilor privind extinderea programului de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, lansat de Banca Centrală Europeană în martie, pentru a stimula economia şi a evita riscul unei spirale deflaţioniste.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, s-a situat în septembrie la 53,9 puncte, de la 54,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau la un declin de până la 54,1 puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicatorul PMI arată că, în trimestru trei din 2015, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4%, similară cu estimarea analiştilor intervievaţi de Reuters luna aceasta.

„Exporturile sunt sub presiune din cauza situaţiei din Asia şi aceste probleme au redus cererea. Chiar şi în SUA se înregistrează dificultăţi”, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.

Conform prognozei revizuite a BCE, în 2015 economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

CITIȚI ȘI...