Economia Canadei a intrat în recesiune, din cauza scăderii preţurilor petrolului

by Genko Genko

Economia Canadei a intrat în recesiune în trimestrul al doilea, pentru prima oară după criza financiară din 2008, din cauza scăderii accentuate a preţurilor petrolului care a determinat companiile să reducă investiţiile, relatează Reuters.

PIB-ul s-a contractat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit institutului canadian pentru statistică, care a revizuit şi datele aferente primului trimestru, la o contracţie peste estimarea iniţială.

Din punct de vedere tehnic, o economie este în recesiune atunci când înregistrează scădere timp de două trimestre consecutive.

Unii analişti spun însă că această definiţie este simplistă şi notează faptul că şomajul este relativ scăzut, de 6,8%, în timp ce piaţa imobilială, exceptând regiunea Alberta, şi vânzările de retail sunt suficient de puternice.

Confirmarea recesiunii modeste va avea o influenţă puternică în campania electorală pentru alegerile din 19 octombrie şi va fi o problemă pentru premierul conservator Stephen Harper, care vrea să obţină al patrulea mandat consecutiv.

Ultima oară când economia canadiană s-a aflat în recesiune a fost în 2008-2009, din cauza crizei globale a creditelor, provocată de prăbuşirea pieţei imobiliale americane.

CITIȚI ȘI...