După 30 de ani, Europa nu se mai regăseşte în Schengen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp, acordul de liberă circulaţie a persoanelor în interiorul spaţiului Schengen a ajuns să se confunde cu însăşi Uniunea Europeană. Alături de moneda euro, tratatul care permite libera circulaţie în 26 de ţări a ajuns definitoriu pentru Uniune.

Acum însă, liantul acesta este pe cale să se dezintegreze sub presiunea valului migraţionist, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Germania, unul dintre statele semnatare a tratatului original, a fost nevoită să închidă graniţele cu Austria, relatează portalul Quartz.

Europenii, izolaţi la ei acasă

Peste 40.000 de refugiaţi se estimează că ar fi trecut din Austria în Germania în ultimul weekend.

Valul neaşteptat de imigranţi i-a făcut pe nemţi să închidă graniţele cu statul vecin, întrerupând şi circulaţia feroviară dinspre Austria spre Munchen pentru 12 ore.

Conform Comisiei Europene, orice stat Schengen poate proceda la instituirea controalelor la graniţe sau blocarea acestora în situaţii de criză, aşa că Berlinul nu poate fi acuzat de încălcarea tratatului.

Numai că acest tip de criză începe să devină un fenomen comun în anumite state europene.

Franţa a procedat de două ori în acelaşi mod: în iunie, când a blocat graniţa cu Italia pentru a opri o avalanşă de imigranţi care se îndreptau spre nord, ca şi în 2011 când a făcut acelaşi lucru pentru a opri invazia unor refugiaţi tunisieni din Italia.

În cazul din 2011, Franţa chiar a fost acuzată de încălcarea tratatului Schengen prin direcţionarea unei acţiuni împotriva unei anumite populaţii, lucru considerat discriminatoriu.

Ruptură fără precedent

În lumina acestor evenimente, dar şi a refuzului unor state europene de a accepta imigranţi pe teritoriul lor, spaţiul Schengen stă să se facă ţăndări sau să se transforme într-un instrument nefuncţional.

Un sondaj efectuat în Europa în cursul lunii iulie arată că majoritatea populaţiei din anumite state asaltate de imigranţi ar arunca direct la coş tratatul care a adus în lumina reflectoarelor libera circulaţie pe continent în ultimii 30 de ani (deşi a fost pus în aplicare doar din 1995 – n.red.).

Chiar şi caldele manifestări de solidaritate cu refugiaţii nu sunt decât izbucniri ale unei minorităţi de pe continent.

Instaurarea unor restricţii limitate se poate dovedi o presiune majoră pe sistemul Schengen.

Orice închidere a graniţelor sau orice breşă în protecţia frontierelor poate pune presiune pe o altă ţară, aşa cum s-a întâmplat weekend-ul acesta cu Germania.

O reformă a tratatului Schengen ar putea să arate că acesta a devenit inacceptabil pentru multe state membre, iar asta ar putea fi picătura care să umple paharul din cea mai neagră vară a Uniunii Europene.

Nu sunt mai mult de 7-8 săptămâni de când liderii politici din zona euro au evitat „la mustaţă” dezmembrarea uniunii monetare prin ieşirea Greciei din aceasta.

O eventuală alegere a lui Jeremy Corbin în fruntea laburiştilor britanici în cursul acestei săptămâni ar prevesti abandonul Marii Britanii din blocul UE, iar mişcările naţionaliste par să înflorească şi în alte state europene.

Schengen a părut un liant care a ţinut unită Europa, dar acum spaţiul de liberă circulaţie este ameninţat de deciziile liderilor politici din ţările care au stat la baza creării lui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...