Dosarul diasporei ar putea ajunge la Curtea Constituțională

by Genko Genko

Dosa­rul Dias­po­ra vs Republica Mol­do­va, în care sunt analizate contestațiile cetățenilor moldoveni care nu au putut vota în cadrul scrutinului prezidențial din 13 noiembrie, ar putea ajunge la Curtea Constituțională.

Asta după ce în cadrul ședinței de judecată de luni, instanţa a respins solicitarea CEC privind scoaterea cauzei de pe rol.

„De fapt, instanța, în mod absolut profesional și în strictă conformitate cu legea a dispus astfel. Acest lucru, vrea sa spună că dreptul Dvs la vot și încălcarea acestuia se va dezbate în cadrul unui proces conform rigorilor naționale și internaționale”, a anunțat avocatul cetățenilor din diaspora, Eduard Digore.

După deliberări avocaţii au solicitat ca instanţa să transmită dosarul la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să se pronunţe asupra constituţionalităţii sau nonconstituţionalităţii limitării numărului buletinelor de vot la secţiile de votare de peste hotare.

„Mâine, judecătoarea, Djeta Chistol, urmează să se expună prin încheiere asupra sesizării noastre. În caz că este admisă, atunci sesizarea urmează a fi expediată Curții Constituționale pentru a se expune asupra excepției de neconstituționalitate, iar procesul se va suspenda până la examinare”, a mai spus avocatul.

Cetățenii moldoveni aflați în diaspora solicită repetarea turului II al scrutinului prezidențial, după ce mulți dintre ei nu au putut vota din cauza numărului mic de secții de votare și a faptului că acestea au dispus de doar 3 mii de buletine de vot.

Astăzi, la ora 10:00, va avea loc o altă şedinţă la Judecătoria Centru unde se va decide dacă va merge sau nu dosarul diasporei la Curtea Constituţională.

CITIȚI ȘI...