Dosarul 7 aprilie: 29 de poliţişti condamnaţi şi 34 achitaţi

by Genko Genko

29 de poliţişti au fost condamnaţi şi alţi 34 au fost achitaţi în urma acţiunilor din 7 aprilie 2009. În rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la protestul din 7 aprilie, organele de drept au pornit 102 cauze penale, dintre care 31 în privinţa a 43 de persoane au fost expediate în judecată.

Potrivit Procuraturii Generale, urmărirea penală a fost suspendată în 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală, 4 dintre care sunt minori, iar în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, urmărirea penală a fost suspendată pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

În prezent, pe rolul instanţelor de fond se află la examinare 4 cauze penale în privinţa a 6 poliţişti, în instanţe de apel – 7 cauze în privinţa a 12 persoane şi în instanţa de recurs – 5 cauze penale în privinţa a 9 poliţişti.

Printre dosarele aflate în examinarea instanţelor de judecată se află cauzele penale vizînd acţiunile ilegale ale unor persoane cu funcţii de răspundere şi colaboratori ai organelor de drept:

  • Perju Ion, care este învinuit de comiterea depăşirii atribuţiilor de serviciu şi vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale sau a sănătăţii care a provocat decesul lui Valeriu Boboc.
  • Papuc Gheorghe şi Botnari Vladimir, învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave.
  • Iacob Gumeniţă, care este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

CITIȚI ȘI...