Donald Trump ar putea, teoretic, să nu ajungă la Casa Albă. Electorii se pot răzgândi până în decembrie

by Genko Genko

Electorii americani se pot răzgândi înainte de întrunirea din decembrie, iar dacă o fac suficient de mulţi, ar putea, teoretic, răsturna rezultatele alegerilor, scrie cotidianul The Independent.

Teoretic este încă posibil ca Donald Trump să nu devină preşedinte. Totul depinde de colegiul electoral şi de ciudatul sistem american.

Donald Trump a câştigat alegerile obţinând mai multre voturi în colegiul electoral decât Hillary Clinton. Dar sub aspect strict legal, nu scrutinul acesta este cel care contează, ci cel în care membrii colegiului electoral îşi aleg candidatul, potrivit romanialibera.ro.

Asta se va întâmpla pe 12 decembrie, la reuniuni organizate în fiecare stat, la care toţi reprezentanţii republicani sau democraţi – în funcţie de modul în care a votat fiecare stat – îşi vor exprima votul. Şi e aproape sigur că cei mai mulţi dintre electori vor vota pentru Donald Trump şi-l vor face preşedinte.

Dar în teorie, există şi varianta în care nu s-ar întâmpla aşa. Membrii colegiului electoral ar putea să se răzgândească – devenind aşa-numiţii „electori neloiali” – şi să voteze cu altcineva sau chiar deloc.

Această posibilitate legală le dă unora speranţa că poate Donald Trump nu va deveni preşedintele SUA. Deşi e aproape imposibil să se întâmple aşa ceva, mai ales pentru că majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a-i pedepsi pe electorii neloiali, simpla existenţă a acestei posibilităţi arată că drumul miliardarului spre Casa Albă nu e prea simplu.

Dacă nu se întâmpă ceva teribil, ar fi practic imposibil ca electorii să fie convinşi că ar trebui să-şi schimbe votul şi ar trebui ca destul de mulţi dintre ei să facă asta pentru a influenţa rezultatul.

În general, electorii sunt aleşi pe baza loialităţii faţă de partid şi a serviciilor aduse formaţiunii politice. Aşadar, un elector care se răzgândeşte sfidează partidul.

O altă variantă ar fi ca lui Trump să i se întâmple lucruri rele şi republicanii să fie nevoiţi să-şi aleagă un alt candidat. În această categorie ar intra un eventual nou scandal în jurul miliardarului sau o acţiune care să contravină calităţii sale actuale de preşedinte ales.

Dacă destul de mulţi electori ar decide că nu-l vor pe Trump, dar ar fi vrut un republican, atunci există, teoretic, posibilitatea ca acest colegiu electoral să nu declare nici un învingător, iar rezultatele alegerilor n-ar mai conta.

În acest caz, decizia îi va reveni Camerei Reprezentanţilor, dar, potrivit legii, membrii acestui for au doar posibilitatea de a alege un alt candidat care a câştigat unele voturi electorale, aşa că singurele persoane care se încadrează sunt doar Hillary Clinton şi Donald Trump.

În această situaţie, aleşii ar putea anula alegerile, iar decizia trece la Senat. Această cameră superioară a parlamentului american poate alege alt candidat, care ar fi probabil Mike Pence.

La ultimele alegeri, nici un elector nu a devenit neloial. Ultima oară s-a întâmplat în 2004, când un elector anonim din Minnesota a fost pentru John Edwards în loc de John Kerry, cum trebuia. Dar se pare că acţiunea lui ar fi fost o greşeală.

Au existat, însă, în trecut, electori care au ales să nu-şi susţină candidaţii pentru că nu erau de acord cu ei, dar nu mai mult de 1% din toate cazurile.

CITIȚI ȘI...