Dodon vs Plahotniuc; Cine va fi viitorul procuror general?

by Genko Genko

Vineri am asistat la primul clinci între președintele ales Igor Dodon și actuala putere, în frunte cu Plahotniuc. S-a produs la scurt timp după ce în Parlament a fost modificată Constituția în partea ce ține de Procuratura Generală și desemnarea șefului instituției.

Dodon a ieșit și a spus că nu agreează niciunul dintre cei 6 aspiranți la șefia procuraturii, întrucât toți ar reprezenta sistemul, și că solicită un concurs repetat.

Imediat, finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, i-a amintit lui Dodon că poate fi suspendat de Parlament dacă încalcă legea. Iar în opinia lui Candu, încălcarea legii înseamnă opoziția față de desemnarea unui candidat propus de către Consiliul Procurorilor.

A fost doar un spectacol sau o primă ciocnire între președintele ales și Plahotniuc? Ne vom convinge în următoarele zile.

Cert este însă un fapt. Toți cei 6 aspiranți la funcția de procuror reprezintă clar actualul sistem. Sunt oameni care au crescut sub Zubco și Gurin, doi procurori generali care au făcut ca instituția să fie luată în captivitate totală de către Plahotniuc.

Acest lucru a fost confirmat ieri și de către Ivan Diacov, fostul procuror al capitalei, care a afirmat că deja „se știe” numele viitorului procuror general și că așa-zisul „concurs” care se desfășoară în prezent nu e altceva decât o „mimare”.

 O fi știind și Dodon numele viitorului „general”, așa cum îi zice Plahotniuc, sau doar la GBC e cunoscut deocamdată acesta?   Și de acest lucru urmează să ne convingem în următoarele zile.

La cum decurg lucrurile, sunt șanse destul de mari ca până la sfârșitul anului pe masa președintelui să ajungă deja o propunere pentru funcția de procuror general. Iar aici apare marea dilemă. Cum va acționa Dodon? Îl va accepta sau se va opune, așa cum a promis în campanie, dar și vinerea trecută?

Dacă îl va accepta, atunci va fi, cu siguranță, o primă mare greșeală în cariera sa prezidențială, iar eticheta de „om al lui Plahotniuc” i se va lipi numai bine.

Apropo, duminică, partenerul lui Dodon, Renato Usatîi, cel care l-a susținut pe acesta în campania electorală, la fel a vorbit despre o „agendă” cu care opoziția să meargă la Dodon, iar în prim-plan să stea numirea unui procuror general integru.

De ce procuror are nevoie Moldova?

Procuratura Generală este clar principala armă din mâinile lui Plahotniuc. Deja e arhi-cunoscută istoria cu Zubco și felul în care a ajuns acesta în fruntea instituției. Cel care l-a urmat, Corneliu Gurin, a fost înscăunat tot cu scandal, într-o manieră foarte ciudată, transformându-se din șef de comisie de selectare a candidaților tocmai în candidat.

Iar un procuror general, unul integru și curajos, independent de factorul oligarhic, cu siguranță ar putea măcar zdruncina sistemul, dacă nu schimba radical lucrurile.

Chiar dacă cei din coaliția majoritară vor să demonstreze contrariul, totul depinde de președinte în acest caz. Un președinte ales de către popor va putea să-și permită să refuze desemnarea unui procuror general care nu este integru. Inclusiv dacă va fi supus suspendării. Ar fi interesant să vedem ce rezultate am avea la un referendum apărut într-o astfel de situație.

Atunci când i se va aduce foaia cu numele procurorului, înainte de a o semna, Igor Dodon trebuie să se gândească foarte bine dacă mai dorește să aibă o carieră politică sau începe să renunțe la ea chiar din primele zile de mandat de președinte.

Pentru că să accepți unul dintre cei 6 candidați, mai ales după ce ai ieșit singur public și ai spus că toți fac parte din sistemul corupt, ar fi o primă dovadă clară de slăbiciune în fața sistemului.

Dacă, în schimb, va refuza, atunci cu siguranță va pune într-o situație deloc comodă sistemul. Mai ales că 4 dintre cei care candidează reprezinta practic vârful piramidei sistemului procuraturii din Moldova. Să-i refuzi pe toți, în calitate de șef de stat, ar însemna clar o delegitimare a acestora, dar și a conducerii Procuraturii în general.

Să vedem dacă va avea Dodon curajul să o facă. Și dacă o va face, cum va reacționa sistemul.

Alex Cozer 

CITIȚI ȘI...