Dodon răspunde la amenințarea lui Candu: Dacă vrea să mergem la referendum, suntem pregătiți

by Genko Genko

Președintele ales, Igor Dodon, i-a răspuns spicherului Andrian Candu, care l-a amenințat cu suspendarea din cauza că a cerut un nou concurs pentru desemnarea procurorului general.

Dodon i-a amintit lui Candu că „președintele ales de popor, poate fi demis conform Constituției Republicii Moldova, numai de poporul țării prin referendum”.

„Dacă președintele Parlamentului, Andrian Candu, vrea să mergem la un referendum național din cauza refuzului meu de a numi procurorul general din considerentele expuse anterior, nu are decât să îl inițieze. Noi suntem pregătiți…”, a menționat Dodon.

Anterior, Dodon și-a manifestat nemulțumirea față de cei 6 candidați care aspiră la funcția de procuror general, solicitând un nou concurs în acest sens.

„Vom face tot posibilul ca procurorul general să fie primul pas pentru eliberarea Republicii Moldova din captivitatea în care se află pe parcursul ultimilor ani. Voi insista pe o persoană competentă. Eu cred că nimeni nu poate impune președintele țării să semneze un decret. Procurorul general trebuie să fie o persoană care nu a făcut parte din acest sistem, în ultimii 7 ani”, a declarat Igor Dodon după ședința Parlamentului în cadrul căreia s-a modificat Constituția la capitolul desemnării procurorului general.

În replică, Andrian Candu l-a amenințat pe președinte ales cu suspendarea.

„Selectarea candidaților se face de către Consiliul Superior al Procurorilor. Președintele are dreptul să refuze o singură dată, în baza motivelor strict precizate de lege. În cazul în care președintele refuză în mod arbitrar, încalcă Constituția și acționează ilegal”, a comentat Candu declarațiile lui Dodon.

El i-a amintit președintelui ales că în cazul în care va fi validat în funcție să acționeze „strict în conformitate cu legea”.

„Președintele nou ales nu poate să dizolve Parlamentul în mod arbitrar. Dar Parlamentul, în cazul în care nu respectă legea, poate să-l suspende”, a mai spus acesta.

CITIȚI ȘI...