(DOC) Iurie Leancă, criticat dur de Joseph Daul pentru „dezamăgirea” provocată la Bruxelles

by Genko Genko

Gestul prim-vicepreședintelui PLDM, Iurie Leancă, la acea oră premier al Republicii Moldova, de a-l susține în campania pentru alegerile prezidențiale de la București pe Victor Ponta, a trezit nemulțumire la Bruxelles, în special în rândurile popularilor europeni, familie politică din care face parte și PLDM.

Atunci Iurie Leancă a participat la lansarea lui Ponta, de pe Arena Națională din București, iar ulterior a apărut în direct la o emisiune televizată, difuzată de Antena 3 cu câteva zile înainte de alegeri. De fiecare dată, premierul de atunci l-a asigurat de „toată susținerea” moldovenilor pe Victor Ponta.

Aceste gesturi au trezit însă nemulțumire în rândurile Partidului Popular European, al cărui președinte, Joseph Daul, le-a transmis lui Vladimir Filat și Iurie Leancă o scrisoare în acest sens, în care și-a exprimat „dezamăgirea” față de acțiunile lui Leancă.

Daul a trimis scrisoarea chiar înainte ca Leancă să participe la lansarea lui Ponta. Premierul de la acea oră a ignorat însă doleanțele oficialului european.

„Am fost recent informat despre intenția Vicepreședintelui PLDM și Prim-ministrului Iurie Leancă de a participa sâmbăta viitoare la lansarea campaniei electorale a lui Victor Ponta pentru alegerile prezidențiale din România.

Am fost profund decepţionat la aflarea acestui fapt. Este absolut inacceptabil ca Vicepreşedintele unui partid membru al PPE să susţină campania electorală a unui candidat socialist, care în plus este unul care recent a venit cu exprimări dintre cele mai deplasate despre Preşedintele Băsescu. A-i compara moştenirea cu cea unui regim nazist este scandalos.

PPE a susţinut din totdeauna cu fermitate Moldova pe calea sa europeană şi cred că suntem în drept să ne aşteptăm în schimb la o anumită loialitate faţă de familia noastră politică. Am încrederea că veţi lua toate măsurile necesare pentru a soluţiona rapid această situaţie nefericită”, scria parlamentarul european.

Scrisoarea oficialului european a fost plasată de portalul vice.com

chisinaul-si-a-riscat-relatiile-cu-europa-pentru-ponta-157-body-image-1424685703 (1)

CITIȚI ȘI...