Dionis Cenuşă: Indiferent de rezultatul referendumului, perdanți sunt liberalii și locuitorii orașului, iar cei care profită – socialiștii și democrații

by Genko Genko

De la iniţiere şi până la desfăşurare, referendumul privind revocarea din funcţie a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, are „rolul de distragere a atenției publicului și reorientarea spiritului protestatar în alte direcții decât contra guvernării conduse de către Democrați și Vladimir Plahotniuc, cel puțin la nivel de capitală”. De această părere este analistul politic Dionis Cenuşă, care scrie pe pagina sa de Facebook că, „indiferent de rezultatul referendumului, perdanți sunt liberalii și locuitorii orașului, iar cei care profită – socialiștii și democrații”.

Astfel, într-o postare despre boicotarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă de către Partidul Democrat, analistul menţionează că de la bun început, ideea democraților a fost de facilita referendumul anti-Chirtoacă, dar „niciodată nu a fost clar că aceștia vor participa la răsturnarea primarului liberal”. „Ar fi ilogic, având în vedere că nu au niciun candidat pentru această poziție, iar figura lui Chirtoacă este comodă pentru a concentra critica în altcineva decât Plahotniuc”, scrie Cenuşă.

Vedeţi şi: PD nu susţine referendumul anti-Chirtoacă. Ghimpu, „şocat” să audă asta: Am dovezi că tot ce a avut loc împotriva lui Chirtoacă a fost cu sprijinul PD

„Boicotarea referendumului anunțată de către Democrați este o tactică reușită de a se poziționa în tabăra geopolitică a forțelor pro-europene. Aceasta diluează critica opoziției extra-parlamentară despre funcționarea binomului Plahotniuc-Dodon. Totodată, este creată o confuzie în rândul electoratului fără opțiune politică determinată, din care Democrații vor să extragă voturi”, a mai menţionat acesta.

Nu în ultimul rând, potrivit lui Dionis Cenuşă, decizia Democraților de a boicota referendumul, care „plagiază opoziția PAS-Platforma DA”, le mai oferă o șansă de „a amplifica confruntarea geopolitică pe care ar purta-o cu socialiștii, inclusiv la nivel de capitală”.

Amintim că purtătorul de cuvând al democraţilor, Vitalie Gămurari, a făcut publică decizia formaţiunii privind nesusţinerea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă. Este de menţionat că anunţul a fost făcut la câteva minute după ce, de la aceeaşi tribună din sala de conferinţe a PDM, liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc a vorbit despre faptul că PD „nu va lupta împotriva partidelor de dreapta, nici până în campania electorală, nici în campania electorală”.

De altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat „şocat” să audă asta, pentru că, spune el, are „dovezi că tot ce a avut loc împotriva lui Chirtoacă a fost cu sprijinul PD”.

CITIȚI ȘI...