Din tainele unei vizite; Ce treabă are Şveţia cu paţanul lui Oleşca şi Vologhea?

by Genko Genko

Pe 12 februarie 2015, la Verhovnâi Soviet s-a tras cortina la finalul operei tragi-comice „Viţelul de aur al guvernării 2”, cu Oleşca V, în plină ascensiune, distribuit în rolul lui Ostap Bender şi Vologhea V, obosit şi resemnat, care a primit doar rolul lui Şura Balaganov.

Tot pe 12 februarie la gazetă scria pe surse că fracţiunea Dubului „a hotărât întrebarea” despre cine va fi nacialnic în locul lui Iura: anume un tânăr venit de pe meleagurile caspice, unde i se spunea Qaburic, în limba locului. Qaburic e un Джокер scos din cărţi de Oleşca V şi impus lui Vologhea V care, la rândul lui, l-a aninat pe craca Dubului şi ghindă l-a făcut.

Pe 12 februarie a venit la prezident doamna Ingrid, din Şveţia. Au vorbit pasămite de reforme, care nu sunt treaba prezidentului, ci a premierului, care încă nu există. Dar şi de treburile MVD, unde nici nu avem ministru, după cum nici premier nu avem. Şi nici MVD nu e treaba prezidentului.

Treaba prezidentului este să desemneze prim miniştri odată la 4 ani şi uneori mai des, din păcate. Iacă de aceea a venit anume trimisul din Şveţia. Oameni răi şi pizmaşi au scris la gazetă că excelenţa sa Qaburic a băgat mâna până la cot (unii spun chiar până la umăr) în haznaua Moldcell şi apoi Azercell, unde dânsul a fost nacialnic. Noi nu credem aşa ceva, dar ”haziainul” crede orice când e vorba de averea lui. ”Haziain” la cele două firme de mobilnâi telefon e TeliaSonera, un concern din Şveţia cu gosudarstvenâi capital, iar Moldcell şi Azercell sunt fiicele dânsului. Aşa se face că, dacă îl acuzi pe Qaburic că a prădat cele două firme, de fapt îl acuzi că a prădat Şveţia.

Numai că Ţara de la Miazănoapte e principal donator de fonduri europene la Moldova şi doamna Ingrid s-a temut că Джокер, acuzat o dată că a prădat Şveţia ca manager, va fi acuzat că o va mai prăda a treia oară şi ca premier. Karocii, Solia din Şveţia a venit să dea trevogu la prezident dacă e adevărat ce ne-a spus o păsărică. Noi oricum nu credem nimic până nu verificăm.

Şi încă nu e tot. Şveţia ar avea şi un trevog mai mare. Jurnalişti răi, dar caspici nu moldoveni, au scris prostii, că la Azercell domnul Джокер ar fi interceptat ilegal telefoanele lui Самит Гамидов, rivalul său la conducerea firmei. A vrut să păzească averea firmei, zice Джокер, numai că ista nu-i lucru de şagă. Cine fură azi un ou, mâine fură un bou. Azi interceptezi pentru firmă şi mâine pentru vreun razved. Şi nu e frumos să foloseşti firma din Şveţia că o pui rău că băştinaşii. Nu e bine pentru biznes. Poate după Самит Гамидов venea rândul la ascultat vreunui mare ştab de la Caspica şi era stâdno pentru Şveţia.

Aşa că doamna Ingrid a intrat la prezident pe 12 februarie cu un dosar roz, dar roz de tot. Oare dosarele MUST-lui din Şveţia or avea coperţi roz? Cine ştie. Dar contează ce-i într-însul, nu culoarea coperţilor. Trevogu îi mare.

Valeriu Munteanu

P.S. acesta este un articol scris în limba „moldo-rusă”, ce se vrea a fi oficializată pe timpul cât nacialnic o să fie Джокер…

CITIȚI ȘI...