Detalii inedite din viața Angelei Merkel; De ce este mult mai apropiată de Putin decât de Obama

by Genko Genko

Cancelarul german Angela Merkel, „cea mai puternică femeie din lume”, se simte mai apropiată de preşedintele rus Vladimir Putin decât de liderul american Barack Obama, scrie revista Vanity Fair.

În numărul din luna martie, ediţia franceză a revistei îi face un portret cancelarului german, pe care o descrie drept o femeie rece, introvertită şi calculată, care îşi bazează toate deciziile pe o atitudine prudentă şi este în acelaşi timp „un animal politic” ce are ca unic scop să rămână la putere.

Pentru conturarea acestui profil, revista susţine că a intervievat mai multe persoane care consideră că o cunosc pe Angela Merkel, respectiv colaboratori ai acesteia, adversari politici şi jurnalişti. Astfel, scrie Vanity Fair, atunci când a fost întrebat ce doreşte ea cu adevărat, „mentorul” ei politic, fostul cancelar Helmut Kohl, a răspuns: „puterea”.

În ce priveşte relaţiile cu liderii lumii, Angela Merkel este descrisă de revista franceză drept o apropiată a lui Vladimir Putin, menţionând că atunci când se întâlnesc ei poartă discuţiile în limba germană (pe care liderul de la Kremlin o stăpâneşte la perfecţie, înainte de 1990 el fiind şeful rezidenţei KGB de la Dresda) sau în rusă, limbă pe care Angela Merkel a învăţat-o în adolescenţa petrecută în fosta Germanie de Est. Totuşi, ea îl vede pe liderul de la Kremlin drept un produs al KGB-ului şi, în consecinţă, nu are încredere în el, notează revista.

Cât despre preşedintele american Barack Obama, relaţiile ei cu acesta nu sunt la fel de apropiate, apreciază Vanity Fair, întrucât Angela Merkel se simte puţin impresionată de el şi consideră că acţiunile liderului de la Casa Albă nu coincid cu discursul lui.

Caracterizată de colegii ei din perioada studiilor drept „una dintre fetele care nu se sărută”, Angela Merkel şi-a construit un caracter ce i-a permis să se împotrivească cu succes bărbaţilor, trăsătură considerată în această descriere drept unul dintre punctele ei forte, ce i-a permis să-i învingă pe unii „macho” din politica germană, precum Gerhardt Schroder sau Joschka Fisher, ambii având la activ mai multe divorţuri.

CITIȚI ȘI...