Descoperire uluitoare in Univers, prezisă în urmă cu 40 de ani

by Genko Genko

Astronomii au reuşit să găsească în Univers o ciudăţenie pe care specialiştii în domeniu o descriseseră în urmă cu peste patru decenii.

Este vorba despre o grupare hibridă de stele despre care specialiştii nu ştiau cu siguranţă că ar exista.

În 1975, fizicianul Tip Thorne şi experta în astronomie Anna Zytkow veneau cu o teorie prin care susţineau că în univers ar exista structuri care reprezintă o combinaţie de stele supermasive şi neutronice, scrie Fox News. Acestea nu ar fi decât rămăşiţele unor supernove care au explodat.

Citeşte şi: (VIDEO) Pe Lună a fost descoperită dovada că există lume extraterestră

Astfel de structuri ipotetice au fost denumite „obiecte Thorne-Zytkow”, ele formându-se atunci când o stea supermasivă înghite o stea neutronică din apropierea ei, cea din urmă ajungând până în miezul stelei supermasive. „Studierea acestor obiecte este captivantă deoarece reprezintă un model complet nou al felului în care interiorul stelelor poate funcţiona”, spune coordonatoarea studiului, Emily Levesque.

Ea este de părere că în miezul stelelor sunt produse elemente chimice grele într-un mod diferit faţă de cel cunoscut. Lovesque şi colegii ei susţin acum că au găsit primul astfel de obiect cosmic, denumit HV 2112, el aflându-se în Norul Magelanic Mic. Acesta reprezintă o „galaxie pitică” aflată la 200.000 de ani-lumina de a noastră.

Citeşte şi: Doi cunoscuți astronomi au convins congresul american: Extratereștrii există!

Specialiştii au folosit un telescop de 6,5 metri din Chile (denumit Magellan Clay) pentru a studia lumina emisă de HV 2112. Astronomii au observat că pe acest obiect ciudat se găsesc elemente precum rubidiul, litiul şi molibdenul, într-o cantitate mult mai mare decât pe stelele supermasive.

Totuşi, astronomii recunosc că se pot înşela în privinţa noii structuri şi e nevoie de mai multe informaţii privitoare la ea. Zytkow se declară acum mândră ca predicţiile pe care le-a făcut în urmă cu mult timp încep să fie confirmate de observaţiile ştiinţifice.

CITIȚI ȘI...