Descoperire revoluţionară în domeniul energiei şi a deşeurilor; combustibil obţinut din plastic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Soluţia pentru milioanele de tone de plastic care sufocă pe zi ce trece tot mai mult planeta ar putea fi mai simplă decât pare. Potrivit unui articol publicat în revista ştiinţifică Fuel Processing Technology, o procedură inovatoare permite obţinerea benzinei şi bio-motorinei în urma prelucrării deşeurilor de plastic.

Totodată, din deşeurile de plastic mai pot fi obţinute şi alte produse cum ar fi: gaze naturale, uleiuri lubrifiante, ulei de motor sau ulei hidraulic. Studiul realizat de cercetătorii de la Sustainable Technology Center din Illinois, de asemenea demonstrează faptul că energia produsă în urma prelucrării deşeurilor este net superioară celei consumate pentru reciclarea deşeurilor.

Aceste tehnologii, sunt deja folosite pe larg în diverse colţuri ale lumii, doar că nu sunt atât de bine dezvoltate cum sunt cele descoperite recent de către cei de la Illinois. Astfel, în statul Iowa, SUA, există deja firme care reciclează toate deşeurile produse la bazele militare din zonă şi le transformă în biocombustibili suficient de puternici pentru a fi utilizaţi atât în domeniul public, cât şi în cel privat. În India există de asemenea o uzină unde se procesează zilnic 25 de tone de deşeuri de plastic ce sunt transformate în 15.000 de litri de diverse tipuri de combustibil, în funcţie de calitatea plasticului.

Procedeul tehnologic se bazează pe depolimerizarea plasticului (fabricat din petrol), într-un reactor special construit. Depolimerizarea este realizată în absenţa oxigenului, dar în prezenţa unui catalizator special şi a aditivilor. Plasticul topit este astfel “distilat” şi separat în diverse tipuri de hidrocarburi şi apoi filtrat şi centrifugat pentru a se îndepărta impurităţile. Rezultă benzină şi motorină, dar şi gaze. Aceste gaze sunt purificate, comprimate şi apoi stocate, fiind apoi folosite în următorul proces de depolimerizare. În ceea ce priveşte calitatea carburanţilor produşi, Departamentul pentru Energie din SUA a indicat că aceştia au toate calităţile necesare şi, în plus, au un conţinut mai scăzut de sulf, ceea ce înseamnă că poluează mai puţin.

În Japonia, procesul de reciclare a deşeurilor este şi mai avansat. Pe lângă deşeurile din plastic, un japonez din insula Okinawa (unde armata SUA are o bază militară) a descoperit o modalitate prin care pot fi reciclate şi anvelopele.

Pentru acestea, este folosit un sistem de ardere care elimină funinginea produsă în cazul unei combustii obişnuite. Căldura astfel obţinută este folosită pentru încălzirea locuinţelor (a apei menajere) sau a bazinelor de înot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...