Degenerarea clasei politice din Rusia: Palatele fraţilor Rotenberg, prietenii lui Putin

by Genko Genko

Cel mai proeminent dizident rus al momentului, Alexei Navalnâi, a publicat, marţi, imaginile palatelor construite recent în împrejurimile Moscovei ce ar aparţine fraţilor oligarhi Arkady şi Boris Rotenberg, apropiaţi ai Kremlinului.

Pozele, publicate pe blogul lui Navalnâi arată palate masive, simetrice, ascunse după o gradină şi un gard de beton.

Fotografiile au fost furnizate de ONG-ul lui Navalnâi, Anti-Corruption Foundation.

Bloggerul a publicat şi documentaţia arhivei imobiliare federale care leagă cele două proprietăţi de fraţii Rotenberg.
IMG_9171_good

Documentele precizează că vilele au o suprafaţă de 7.225 şi 7.184 de metri pătraţi. După cum arată blogul lui Navalnâi, opulenţa obscenă în care se lăfăie oligarhii ruşi, care păstoresc un popor sărac, depăşeşte cu mult standardele unora dintre marii bogătaşi ai Occidentului – reşedinţele miliardarilor Warren Buffet şi Mark Zuckerberg măsoară 557 şi, respectiv, 837 de metri pătraţi.

Palatele celor doi reuşesc să facă reşedinţa decedatului director al Apple, Steve Jobs, care trăia într-o casă de 536 de metri pătraţi, să pară mică, afirmă Navalnâi.

Autenticitatea fotografiilor şi documentelor care susţin anunţul lui Navalnâi n-a putut fi verificată imediat. Fraţii Rotenberg au păstrat tăcerea în această privinţă; banca lor, SMP Bank, a redirecţionat toate investigaţiile privind construcţiile, către compania Stroigazmontazh, care nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor până la data publicării articolului.
Rotenbergi_2

Arkady Rotenberg, în vârstă de 62 de ani, are o avere brută estimată la 4 miliarde USD, potrivit unei liste publicate de Forbes Rusia în aprilie. Aceeaşi listă estimează averea fratelui său în vârstă de 57 de ani la 1,7 miliarde USD.

Revista Forbes i-a denumit pe cei doi „Regii contractelor cu Statul” din cauza contractelor în valoare de 6,3 miliarde USD (217 miliarde de ruble) primite de la stat în 2013, majoritatea în domeniul construcţiilor.

Cei doi fraţi sunt prieteni vechi ai preşedintelui rus Vladimir Putin – au studiat împreună arte marţiale în 1960 şi 1970.
HTjzer7

Fraţii Rotenberg au fost acuzaţii de membrii opoziţiei ruse că şi-au clădit succesul afacerilor numai pe relaţii, o acuzaţie respinsă de cei doi cu vehemenţă.

Cei doi au fost adăugaţi pe lista de sancţiuni a Statelor Unite în luna martie din cauza implicării în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Indivizii incluşi pe lista de sancţiuni a Statelor Unite au conturile îngheţate, iar cetăţenilor Statelor Unite le este interzis să se implice în tranzacţii cu aceştia.

CITIȚI ȘI...