Declaraţie surprinzătoare a preşedintelui Comisiei Europene: „Nu poţi să vorbeşti despre Rusia aşa”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi restabilească „relaţiile practice” cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să „dicteze” în această politică, a declarat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, relatează BBC News online.

Juncker critica astfel o declaraţie prin care preşedintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar „o putere regională”.

„Ştiu din conversaţiile mele cu (preşedintele rus Vladimir) Putin că el (nu acceptă) fraze ca cele de atunci când (preşedintele american) Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poţi să vorbeşti despre Rusia aşa”, a declarat Juncker joi, într-o conferinţă de presă în oraşul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.

Preşedintele CE a făcut aceste declaraţii în contextul în care UE şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei din cauza intervenţiei acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu preşedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.

„Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent”, a mai declarat Juncher. „Rusia trebuie tratată ca un egal”, a adăugat preşedintele CE, citat de site.

„Trebuie să facem eforturi către o relaţie practică cu Rusia. Nu este sexi, dar aşa trebuie să facem, nu putem continua aşa”, a declarat, citat de BBC, şeful Comisiei în această vizită în sudul Germaniei.

Occidentul a impus restricţii în eliberarea vizelor şi blocarea averilor a zeci de oficiali ruşi de rang înalt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...