De Ziua Națională a Vinului, vinăriile au înregistrat vânzări în creștere cu până la 150%

by Genko Genko

Vinăriile din Republica Moldova înregistrează vânzări în creștere cu până la 150% de Ziua Națională a Vinului care s-a desfășurat în perioada 3 – 4 octombrie.

„Nu toți cei care lucrează în turism au de pierdut de pe urma protestatarilor care au ocupat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului amplasând corturi chiar pe carosabil. Turoperatorii, agențiile de turism pierd, deoarece schimbarea programului dedicat Zilei Naționale a Vinului le-a adus o serie de anulări și asta se traduce prin pierderi începând cu 10%. Hotelierii nu vor avea pierderi importante chiar în cazul anulărilor deoarece ei au avansul achitat. Vinăriile, în special cele mari, sunt singurele care câștigă”, a declarat, pentru Agerpres, Gabriel Mărgineanu, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.

La cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Vinului de la Chișinău, multe vinării au organizat transfer gratuit de la aeroport și au acordat prețuri speciale pe anumite intervale orare unor categorii de persoane, respectiv o zi gratuită la o excursie de două zile.

„Vinăriile mari, care au capacități de asigurare a cazării, a transferurilor de la aeroport, care pot asigura și mesele turiștilor vor câștiga de două, poate de trei ori mai mult decât în anii precedenți. Vinăriile mici, care nu au posibilitate de cazare și asigurarea mesei, vor avea, totuși, vânzări în creștere, dar nu semnificative”, a preciat președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.

În prezent, în Republica Moldova, mai sunt circa 137.000 de hectare cu viță de vie, dar nu toate asigură producția de vinuri de calitate superioară. Cele mai mari exporturi se fac către țări din Uniunea Europeană, Japonia și China.

CITIȚI ȘI...