De ce solicitările din PMAN sunt raționale și cum ar putea înceta protestele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din păcate, după patru zile de proteste în Piața Marii Adunări Naționale, conducerea țării și reprezentanții manifestanților așa și nu au mai ajuns să se așeze la aceeași masă.

Puterea a sfidat din nou membrii Grupului de Intermediere și Reprezentare, chiar dacă aceștia din urmă au mers și ieri la Președinție și la Guvern. Este clar că în actualele condiții nu prea mai există șanse să se treacă peste blocajul apărut între cele două părți.

Totuși, protestele nu pot continua la nesfârșit. Ele ori pot degenera (cea mai probabilă versiune), ori pot fi preluate de alte forțe.

Focul mocnește în societate, iar cu gazul deasupra sa stau mai mulți. Și din interiorul guvernării, și din opoziție și din exterior. Dodon, Usatîi au declarat deja că sunt gata să iasă și ei în stradă.

Solicitările protestului pot fi confuze, dar nu „aberante” sau „irealizabile”

Streleț acuză reprezentanții protestatarilor că ar fi înaintat unele solicitări care se „bat cap în cap”, că ar fi „confuze”, că ar fi chiar „aberante”. El spre exemplu ne-a reproșat că-i cerem lui demisia, deși se află de doar „5 săptămâni în funcție.

Dar a uitat domnul premier că el este unul dintre principalii lideri (cel puțin pe hârtie) ai Alianței care a guvernat țara în ultimii 6 ani? El a făcut parte din consiliile Alianței, a fost șef de fracțiune parlamentară a PLDM. A fost al treilea și al doilea om din partid în ultimii 3 ani. 

Alții ne reproșează că cerem demisia președintelui Timofti. Dar prin desecretizarea documentelor de ieri, Timofti și-a mai legat o piatră de moară de gât. A demonstrat, chiar dacă nu mai era nevoie, că a știut de absolut toate jafurile, fără a întreprinde însă absolut nimic, decât să-i scrie alții niște scrisori pe care el să le semneze.

Acum hai să ne închipuim un scenariu simplu: În septembrie Timofti iese public și spune că se jefuiește un miliard. Ce se întâmplă? Sub presiunea opiniei publice, PLDM și PD nu iau nici măcar jumătate din mandate la alegeri, iar jaful este oprit.

Tot așa cu atacurile raider, cu aeroportul, cu cedarea BEM, etc. Timofti a știut de toate, dar a tăcut.

Cum pot fi oprite protestele

Un alt „argument” al celor ce critică Platforma DA în această perioadă e că ar înainta solicitări „imposibil de îndeplinit sau care „i-ar aduce la putere pe Usatîi și Dodon”.

La trei mitinguri s-a solicitat expres demisia guvernatorului BNM, a procurorului general, a șefului CNA, depolitizarea CCA. Absolut nimeni nu a luat însă în seamă aceste solicitări.

Între timp, europarlamentari, diplomați străini, secretarul General al Consiliului Europei, au spus că statul este capturat de oligarhi. Cum poate fi el eliberat dacă nu prin aducerea unei noi clase politice?

Cum poate fi acest lucru realizat. În câțiva pași și foarte simplu (dacă ar exista voință):

1. În următoarele 30 de zile se face curățenie la instituțiile enunțate mai sus, prin aportul Parlamentului, Guvernului, a societății civile și a partenerilor occidentali.

2. În Parlament se modifică constituția, la capitolul alegerea președintelui prin vot direct.

3. Guvernul și președintele demisionează și avem cel târziu în ianuarie anul viitor alegeri anticipate și prezidențiale concomitent.

Așa ar face o guvernare responsabilă, cu un rating sub 10%, care chiar e sinceră atunci când spune că vrea să evite colapsul economic și social al statului.

Aceasta e o formulă care poate să ne aducă în anticipate în niște condiții decente și care ar putea crea premizele unor alegeri libere, pe care să le câștige cine este mai bun.

Alex Cozer

PS: Unii ar spune că e de ajuns să ne oprim la punctul 1. Nu, nu e de ajuns. De la punctul 1 am pornit în 2009-2010, iar apoi știm cu toții ce s-a întâmplat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...