De ce a plecat Știrbate din PLDM și cum îl va aburca Plahotniuc pe Leancă la guvernare

by Genko Genko

Plecarea deputatului Petru Știrbate din PLDM a lăsat, din punct de vederea teoretic, alianța de guvernare cu doar 51 de deputați.

Partidul lui Filat fiind în derivă totală, este posibil ca în următoarele săptămâni să mai fie părăsit de cel puțin un deputat, care mai este și șef de comisie parlamentară.

Unii s-au grăbit să spună că Știrbate ar fi fost convins de aventurierul Usatîi să părăsească partidul. Mai mult decât atât, o parte a presei a mers mai departe, prezentând deja teoria mai veche, cu „mâna Moscovei” și „forțele externe care vor să destabilizeze Moldova”.

Lucrurile stau însă cu totul altfel, iar „mâna Moscovei” e mult mai aproape decât pare.

„Opoziția” lui Leancă

În ultimele două săptămâni, mulți oameni din Piața Marii Adunări Naționale mă întrebau unde sunt Maia Sandu și Iurie Leancă. Marea majoritate o viza pe Maia Sandu, dar existau și voci care întrebau de Leancă.

Din punctul meu de vedere Leancă este unul dintre principalii vinovați pentru situația de astăzi din țară, însă chiar și așa, el se declară neprihănit ca o fată mare. Mai mult, spune că reprezintă singura „opoziție veritabilă din țară”.

Niște apă de ploaie, pentru că o „opoziție veritabilă” nu s-ar ruga de putere să fie cooptată la guvernare. Așa cum a făcut miercuri seară Leancă la Moldova 1, acolo unde a înfierat protestatarii din PMAN și s-a cerut la guvernare, vorbind despre o „majoritate extrem de fragilă, care trebuie susținută”.

Citește și: Leancă nu-și dorește anticipate: Să ne coopteze și pe noi la guvernare

Iar a doua zi, adică joi, majoritatea a devenit și mai „fragilă”, prin scoaterea lui Știrbate din PLDM.

În loc Leancă să iasă în stradă, să fie alături de popor, să devină un lider veritabil al opoziției și să canalizeze simpatiile populare spre el, acesta iese la postul public și se roagă de Plahotniuc să-l ia și pe el la guvernare.

La prima vedere, această atitudine a lui Leancă ar fi total de neînțeles. Pentru că el, liderul unui partid nou fiind, având acces la tribuna parlamentară, ar trebui să dea zilnic de pământ cu guvernarea, o strategie care ar canaliza simpatiile proeuropene spre el și l-ar transforma în lider al opoziției. Însă face exact contrariul. Și chiar dacă uneori îl mai atinge pe Filat, atunci de Plahotniuc n-a scos o vorbuliță de vreo jumătate de an. Și atunci când a vorbit despre acesta, a spus că „nu este atât de rău pe cât se spune” și că „are o relație corectă cu el”.

Mai mult decât atât, în ultimele luni, când imaginea lui Plahotniuc s-a deteriorat și mai mult în UE, acesta s-a apucat prin turneele sale europene să toarne aceleași povești, despre cât de „proeuropean” este Al Capone de Grozești, pentru a-i mai spăla imaginea.

Da altfel, lucrurile sunt foarte clare. Leancă nu este decât o făcătură a lui Plahotniuc, iar asta era foarte clar de ceva vreme. Până și Octavian Țîcu, după ce a înțeles că acest proiect este o creație a mafiotului, „care să canalizeze voturile de dreapta”, l-a părăsit.

Numai că lucrurile nu stau deloc așa cum  își dorește Plahotniuc. Deși i-a pus la dispoziție cea de-a 5-a televiziune a sa și îl promovează de zor la cele 4 oficiale, proiectul Leancă se stinge. Fiind un tip șters, dar și captiv al lui Plahotniuc, Leancă nu poate să se poziționeze în calitate de lider al opoziției, așa că singura șansă pentru a-l ține mai mult în lumina reflectoarelor este să-l aducă acum la guvernare, în postura de salvator pro-european. Importante pentru PPE sunt și „pârghiile” puterii, care ar face mai atractiv acest partid pentru cei care părăsesc PLDM.

Așa că sunt toate șansele ca în perioada următoare să-l revedem venit pe Leancă la guvernare, în condițiile în care din PLDM vor mai pleca deputați.

Clovneria lui Usatîi

Pentru a masca însă puțin lucrurile și a mai crea isterie cu „mâna Moscovei”, probabil tot Usatîi va fi folosit pe post de „omul rușilor care corupe deputați”.

De altfel, care ar fi motivul ca Usatîi să se laude pe Facebook că, vezi Doamne!, el l-a scos pe Știrbate din PLDM, chiar și dacă acest lucru ar fi adevărat, decât de a mai crea „știri” pentru presa lui Plahotniuc?

Usatîi e de fapt același pion al lui Plahotniuc pe stânga, precum e și Leancă pe dreapta. Atacurile sale din ultimele luni, doar la adresa lui Filat, fără a pronunța numele lui Plahotniuc, demonstrează din plin acest lucru. La fel cum este clar că același Plahotniuc i-a permis acestuia să devină primar de Bălți. Pentru că dacă nu și-ar fi dorit acest lucru, demult unul dintre cele 16 dosare penale erau activate, iar Usatîi stătea în spatele gratiilor și nu în biroul din Bălți.

Usatîi și Leancă sunt bărcile de salvare pe care Plahotniuc vrea să se sprijine în cazul unor anticipate. Până atunci, el va face tot posibilul să-i umfle pe aceștia doi și să-i propulseze în Parlament cu cât mai multe mandate.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...