De astăzi, fructele din Republica Moldova sunt interzise în Rusia

by Genko Genko

Începând din 21 iulie importul de fructe din Republica Moldova este interzis în Federația Rusă, a anunţat vineri Serviciul federal pentru supravegherea veterinară şi fitosanitară „Rosselhoznadzor”, invocând numeroase încălcări ale normelor fitosanitare ruse.

Rosselhoznadzor precizează că măsura vizează importul de mere proaspete, pere, gutui, cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbe, potrivit Ria Novosti.

Decizia a fost anunțată în timpul negocierilor dintre șeful adjunct al serviciul rus Rosselhoznadzor, Alexei Saurina, și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Moldova, Ion Sula.

Autorităţi moldovenești vor pregăti, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic ce vizează relaţiile comerciale dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă.

Premierul Iurie Leancă a anunțat că la începutul săptămânii viitoare autoritățile urmează sa discute cu producătorii şi exportatorii de produse agroalimentare din Republica Moldova. Decizia vine după ce, vineri, Serviciul federal pentru supravegherea veterinară şi fitosanitară „Rosselhoznadzor” a anunțat că din 21 iulie importul de fructe din Republica Moldova este interzis în Federația Rusă.

Totodată, s-a decis intensificarea dialogului cu Uniunea Europeană privind punerea în aplicare a Acodrului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător.

CITIȚI ȘI...