Dan Dungaciu: Republica Moldova, un fel de Sirie de lângă România

by Genko Genko

Analiștii văd în spatele protestelor taberei proruse de la Chișinău mâna Moscovei. Părerile despre implicarea Rusiei au diferite nuanţe, dar miza geopolitică este evidentă.

„Este, păstrând proporțiile, un fel de Sirie de lângă noi (România – n.r.) Republica Moldova”, a comentat, la Digi24, analistul Dan Dungaciu.

Complicațiile din teren și amestecul de interese sunt greu de descifrat. Avem o guvernare declarat proeuropeană, care însă a fost amestecată în scandaluri de corupție extrem de grave: furtul miliardului și vânzarea aeroportului către o companie rusă, a arătat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„Acest tip de comportament și faptul că nimeni nu este pedepsit generează două tipuri de reacții: prima, așa-numita Platformă „DA” care a ieșit deja în stradă, expresia unei nemulțumiri profunde, nu prorusești, nici proromânești, proeuropene de tip moldovenesc, care vrea o soluție de tip „prin noi înșine” și cere alegeri anticipate prin care să fie propulsate forțe politice sincere, necorupte și neimplicate în scandalurile de până acum. Platforma DA organizează mâine, duminică, un miting în Piață. Pe de altă parte, sunt forțele proruse, care au scos oameni în stradă, dar n-au forțat o schimbare de regim de tip 7 aprilie”, a arătat Dan Dungaciu.

Potrivit analistului, scopul Rusiei în acest moment este să submineze și să fie prezentă pe teren, dar nu să câștige puterea în Republica Moldova. Rusia are mecanisme de subminare, pentru că Renato Usatîi a publicat ieri niște documente foarte interesante legate de furtul miliardului, ceea ce arată că Rusia a documentat acest caz și îl va face public acest caz subminând astfel autoritatea alianței europene care guvernează în acest moment.

„Ce vrea Rusia cu Republica Moldova? În acest moment, Rusia e implicată în negocierile din Siria, având pe cap de gestionat chestiunea ucraineană, Donbasul, Crimeea și Transnistria. Este foarte greu pentru Rusia acum să genereze o mișcare de protest, care ar fi foarte greu de explicat partenerilor ei de negociere internațională. Deci, în acest moment, Rusia nu are niciun motiv să dea o lovitură de stat în Republica Moldova, pentru că n-ar putea-o gestiona nici politic, nici financiar, pentru că Rusia trebuie să plătească, repet, Crimeea, Donbasul și Transnistria. Nu are bani nici pentru aceste entități”, a menționat Dan Dungaciu.

Amintim că, Partidul Socialiștilor și Partidul lui Renato Usatîi și-au mutat vineri noapte corturile în stradă, blocând traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare. Potrivit președintelui PSRM Igor Dodon, acesta este „Planul B” al celor două partide, la care au recurs după ce președintele Nicolae Timofti a refuzat să-și dea demisia până vineri.

CITIȚI ȘI...