Cuptorul cu microunde, pe cale de dispariție

by Genko Genko

Vremea cuptorului cu microunde pare să fi apus. În urmă cu un deceniu era absolut indispensabil în orice bucătărie, astăzi însă, noile obiceiuri alimentare conturează o tendință interesantă pe piața electrocasnicelor. Cuptorul cu microunde prinde praf în rafturile magazinelor în vreme ce alte aparate noi, revoluționare, își găsesc locul pe masa din bucătarie.

A fost marea salvare a gospodinelor grăbite, puternic promovat în anii ’60 și ’70. În România, dar în special în Republica Moldova a ajuns mult mai târziu, dar cel puțin acum ne înscriem în trendul mondial, cel de a renunța la cuptoarele cu microunde.

În ultimul timp, se vând foarte puţin şi în viitorul apropiat vânzarea acestora va scădea şi mai mult. Dacă în urmă cu un deceniu erau componenta esențială a bucătăriei, acum sunt aparate prăfuite.

Teama de radiaţii şi de pierderea valorii nutritive a alimentelor duc popularitatea fostei vedete din piaţă în jos. Moartea lentă a cuptorului cu microunde se integrează într-un curent vizibil în toată lumea civilizată. Şi ţine în primul rând de schimbarea obiceiurilor de consum, de modul în care este privită acum hrana.

Consumatorii renunţă la hrana rapid preparată. Şi-a făcut loc mişcarea slow-food. Marea tendinţă a momentului e mâncarea cu adevărat sănătoasă. Interesul crescut pentru nutriţie creşte popularitatea unor moduri alternative de gătit. Aparatele cu aburi, fierbătoarele pentru orez şi oalele cu gătire lentă înlocuiesc vânzările de cuptoare cu microunde.

Totuşi, ele nu au dispărut complet din locuinţe, dar sunt folosite atât de rar, încât nu mai au de ce să se strice şi să fie înlocuite.

CITIȚI ȘI...