Cum vrea Rusia să scape de sancțiunile economice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De la tribuna Adunării Generale a ONU, președintele rus Vladimir Putin speră să spargă blocada sancțiunilor economice impuse Rusiei după anexarea Crimeei în primăvară anului trecut.

Nu este un pas înapoi pe care îl face „țarul” de la Kremlin, ci o încercare de a scoate castanele din foc cu mâna potențialilor aliați occidentali într-o cruciadă derulată împotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Până acum, doar liderii europeni par să țină isonul liderului rus, remarcă reporterii agenției Bloomberg.

Una din cele mai importante secvențe ale deplasării lui Putin la New York o reprezintă întâlnirea de luni după-amiază cu șeful statului american.

Într-un interviu acordat presei americane, Putin și-a exprimat speranța de a găsi un teren comun de discuții în privință intervenției militare în Siria.

„Am fi bucuroși să fim integrați într-o platformă comună de acțiuni colective împotriva terorismului”, a declarat președintele rus, neuitând să mentioneze că, din punctul său de vedere, președintele sirian Bashar al-Assad trebuie susținut în lupta dusă împotriva gruparii teroriste ISIS.

Lovită de prăbușirea prețului petrolului și de sancțiunile economice impuse de Occident, Rusia folosește miza războiului civil din Siria pentru a sparge blocada diplomatică din jurul său.

Pe de altă parte, oferta Rusiei vine într-un moment în care exodul refugiaților sirieni către Europa pare să nu se mai termine, stârnind reacții contrare din partea guvernele europene.

Fără un final clar care să se întrezărească în războiul civil din Siria, argumentul lui Putin de a-l integra pe Assad ca parte a soluției în Siria, începe să găsească adepți în rândul șefilor de guverne din UE.

Săptămâna trecută, Angela Merkel, Francois Hollande și David Cameron au susținut aceeași idee, de a negocia cu președintele sirian.

„Putin revine pe scena mondială a politicii. A schimbat tema discuției, iar Rusia nu mai pare un răufăcător gata să suprime Ucraina”, crede Masha Lipman, editorul unei reviste de analize politice a Universității George Washington.

Cheia demersului făcut de președintele rus rămâne însă întâlnirea sa cu Barrack Obama, prima din ultimul an.

În ciudă încrâncenării care există în relațiile actuale dintre Moscova și Washington, cele două părți ar putea găsi un teren comun în soluționarea crizei din Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...