Cum se explică acalmia din Donbas și cum și-a calmat Putin „călăii”

by Genko Genko

„Potrivit informațiilor primite de la armata ucraineană, Vladimir Putin îşi trimite călăii săi din regiunile de est ale Ucrainei ocupate în războiul sirian, oferind astfel sprijin militar pentru dictatorul Assad,” – scrie tabloidul german Bild.

„În ultimele săptămâni, Kremlinul a regândit strategia de luptă în partea de est a Ucrainei, iar acum schimbările radicale sunt vizibile – au povestit reporterilor surse anonime.

În loc să se bazeze, ca şi înainte, pe destabilizarea Ucrainei prin mijloace militare, acum se doreşte urmărirea parțială a prevederilor Acordului de la Minsk. „Călăii lui Putin” (cea mai mare parte foști militari ruși, voluntari și mercenari), sunt în „dezacord total” cu noua strategie… iar din cauza noilor planuri ale Kremlinului, Moscova riscă să se trezească cu o revoltă. ”

Potrivit Bild, la această amenințare Kremlinul a reacționat cu un „plan de îndrăzneț”: mercenarii căliţi în luptele din Donețk și Lugansk sunt trimişi în Siria. Acest lucru se face pentru a-i potoli pe aceşti luptători și, în același timp, pentru a oferi sprijin dictatorului Assad cu trupe „de valoare redusă” (pentru că nu sunt trupe regulate) din cadrul armatei ruse”.

„Putin a ordonat să se oprească luptele, și, în același timp, a transferat din zonă sute de militari, fapt care explică stoparea bruscă a atacurilor separatiste”, spun sursele Bild. Calmul de pe linia de demarcaţie e constatat şi de Alexander Hug, reprezentantul Misiunii OSCE din zonă. Potrivit lui, în luna septembrie s-a înregistrat „o scădere semnificativă a încălcărilor acordului de încetare a focului. Au fost zile când nu am observat niciun incident în Lugansk și doar câteva în Doneţk”.

Cam în același timp au început să vină rapoarte privind transferul trupelor rusești în Siria, și acești doi factori „sunt conectaţi direct unul cu altul, afirmă sursele ucrainene ale Bild.

Pentru a verifica datele cercurilor militare, jurnaliștii Bild au apelat la deputatul ucrainean și omul de afaceri Serghei Taruta. Până în octombrie 2014, acesta a fost guvernator al regiunii Donețk și „încă mai are conexiuni în teritoriile ocupate”.

„Nu este prima dată când situația devine mai calmă. Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, numărul de luptători pe partea cealaltă este tot mai mic. Ieri am primit un mesaj din Doneţk, în oraș sunt răspândite pliante: separatiștii și cei care luptă de partea lor sunt invitaţi în Siria, unde pot câștiga mai mulți bani decât în Donbas”, a spus Taruta.

CITIȚI ȘI...