Cum să te aperi de Rusia; 30 de mii de manuale, trimise în școli și biblioteci din Lituania

by Genko Genko

Exemplare ale manualului, cu sfaturi legate de nesupunerea civilă, sunt trimise către şcolile şi bibliotecile din Lituania ca urmare a victoriei lui Trump care ameninţă alianţa NATO.

Ministerul lituanian al Apărării a emis 30.000 de exemplare ale unui manual care îi sfătuieşte pe cetăţeni cum să procedeze în cazul unei invazii ruseşti, potrivit The Guardian.

Lansarea cărţii de 75 de pagini numită „Ghid pentru Rezistenţă Activă” vine pe fondul temerilor crescute a agresiunii ruseşti ca urmare a alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, care a afirmat în timpul campaniei sale că va revizui poziţia Statelor Unite privind apărarea aliaţilor NATO.

Astfel de manuale au fost publicate de trei ori începând cu anul 2014, atunci când au fost eliberate pentru prima dată ca parte a răspunsului Lituaniei la anexarea Crimeei de către Kremlin.

În primul volum numit „Cum să Acţionezi în Situaţii Extreme sau în Instanţe de Război” erau incluse instrucţiuni privind forme de nesupunere civilă în cazul unei ocupări, dar şi descrieri despre greve, blocade, dezinformare şi organizarea atacurilor cibernetice împotriva inamicului. Acest volum asigură cititorii că focurile de armă nu reprezintă „sfârşitul lumii” şi că o altă metodă de rezistenţă ar fi să îţi faci treaba „mai rău decât în mod normal”.

Al doilea volum, „Pregăteşte-te să Supravieţuieşti Situaţiilor de Urgenţă şi de Război: o Abordare Veselă de Recomandări Serioase”, a fost reemis şi actualizat la sfârşitul anului 2015 şi prezenta ilustraţii ale unei familii de pisici.

Cel mai recent se referă în mod evident la Rusia, ca urmare a unei serii de mişcări militare în regiunea Baltică de către Kremlin, deoarece Trump, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a fost ales preşedinte în SUA.

Manualul descrie modul în care publicul poate recunoaşte armele ruseşti, tancurile, minele şi alte componente militare, în acelaşi timp îndemnându-i pe cetăţeni să spioneze şi să raporteze inamicul ca să nu intre iar Lituania sub ocupaţie rusă.

Toate cele trei manuale de instrucţiuni sunt valabile pe site-ul Ministerului Apărării Lituanian şi au fost create în colaborare cu Uniunea Lituaniană. Exemplare au fost distribuite către şcoli, biblioteci şi alte instituţii publice din întreaga ţară.

Povilas Poderskis, un voluntar de 26 de ani în armata lituaniană, a lăudat cel mai recent manual pentru informarea publicului cu privire la auto-apărare: „Antrenamentul militar nu este pentru toată lumea”, a spus el. „Este minunat să vezi o perspectivă vastă asupra diferitelor moduri de rezistenţă non-violente.”

Acesta a mai spus că manualele fuseseră utile pentru a diminua temerile publice cu privire la o invazie: „În opinia mea calmează oamenii. Mass-media lansează în mod constant mesaje despre desfăşurarea conflictului – sunt exagerate, dar dacă ştii cum să manevrezi situaţiile de urgenţă în caz că se întâmplă poate emana un sentiment de calm.”

Aceste mişcări, luate în contextul victoriei lui Trump şi comentariilor despre NATO, au provocat temeri că alianţa NATO, văzută ca o piedică în expansionismul rus, ar putea fi în pericol.

Cu toate acestea, miniştrii au încercat să denigreze semnificaţia manualelor şi au asigurat cetăţenii că nu sunt preocupaţi de o schimbare în relaţiile dintre SUA şi Lituania, în ciuda sprijinului aparent al lui Trump pentru Putin.

Ministrul Apărării din Lituania, Juozas Olekas, a declarat că manualele au venit ca răspuns la creşterea cererii publice de a avea parte de o intensificare a securităţii naţionale. „Cetăţenii noştri îşi doresc să aibă cunoştinţele de bază cu privire la modul de a supravieţui şi despre cum putem demonstra că oamenii noştri sunt gata să acţioneze în cazul oricărei agresiuni şi să lupte pentru fiecare centimetru din ţara noastră „, a adăugat el.

CITIȚI ȘI...