Cum rezistă ţările arabe când petrolul e atât de ieftin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) deţin în acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudită fiind pe primul loc cu (15,7%), urmată de Kuwait (6%) şi Emiratele Arabe Unite (5,8%).

Împreună, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, în 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din producţia globală, se arată într-un comunicat Coface, remis Business24.

Scăderea preţurilor petrolului are un impact asupra ţărilor CCG, însă diferit, pe fiecare în parte.

Astfel, declinul preţurilor petrolului afectează în principal Oman şi Bahrain şi mai puţin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait şi Qatar.

Economiile mai rezistente beneficiază de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide şi o integrare mai pronunţată în comerţul mondial.

Ţările care deţin industrii manufacturiere şi servicii dezvoltate au o dependenţă mai scăzută faţă de veniturile obţinute din petrol.

Dominanta petrolului şi performanţa economică
Se estimează o creştere a ţărilor CCG de 3,4% pentru 2015 şi de 3,7% pentru 2016. În timp ce aceste rate sunt considerate mari în comparaţie cu alte pieţe emergente, ele rămân sub rata de creştere medie a regiunii, de 5,8% între 2000 şi 2011.

Motivul de scădere este declinul preţurilor petrolului, care s-au diminuat de la aproximativ 110 USD per baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ 50 USD per baril în 2015.

În timp ce cheltuielile publice sunt în creştere, iar preţul petrolului afectează regiunea ţărilor CCG, nu toate pieţele reacţionează după acelaşi tipar.

În ciuda similitudinilor structurilor economice, fiecare ţară diferă din perspectiva dimensiunii sale economice, a populaţiei, a nivelului de diversificare şi a preţurilor folosite de guvernele ţărilor producătoare de petrol pentru a-şi echilibra bugetele.

Emiratele Arabe Unite rezistă la reducerea preţurilor petrolului
Economia Emiratelor Arabe Unite este una dintre cele mai diversificate în cadrul ţărilor CCG, ceea ce o face rezistentă la scăderea preţurilor petrolului.

Veniturile realizate din hidrocarburi reprezintă 25% din PIB şi 20% din veniturile totale la export.

Sectorul privat non-petrolier indică o creştere puternică, alimentată de cererea internă şi de turism, în special în Dubai.

Potrivit aeroporturilor din Dubai, în primul trimestru al anului 2015, traficul de pasageri a crescut cu 7%, la 19,6 milioane, iar afluxul de turişti este aşteptat să crească, odată cu expoziţia universală Dubai Expo 2020.

Cererea internă beneficiază de vânzări cu amănuntul puternice şi de creşterea încrederii.

Vânzările cu amănuntul din Dubai, care au înregistrat un plus de 7% în 2014, sunt estimate să crească în continuare, ca urmare a fluxului mai mare de turişti.

Totodată, piaţa imobiliară din Dubai este înfloritoare datorită investiţiilor străine şi a bogăţiei vecinului Abu Dhabi.

Arabia Saudită: accelerarea procesului de diversificare
În timp ce 80% din veniturile din export şi aproximativ 85% din veniturile bugetare vin din industria petrolieră, Arabia Saudită accelerează procesul de diversificare. Principalul motor al creşterii economice sunt cheltuielile guvernamentale puternice care alimentează consumul şi sectorul de construcţii, ce au înregistrat o creştere de 6,7% în 2014.

Industria se estimează că va creşte în 2015, ca urmare a planurilor guvernului de a investi în proiecte precum infrastructura de transport, energie, utilităţi şi proiecte imobiliare.

La începutul anului 2015, Autoritatea Generală de Investiţii a Arabiei Saudite a anunţat lansarea Planului Unificat de Investiţii al Regatului, care cuprinde patru abordări specifice, cu scopul de a stimula investiţiile.

Acesta include integrarea sectorului energetic, creşterea productivităţii în construcţii, turism, imobiliare, sectorul retail, stimularea mineritului şi dezvoltarea reţelelor de transport, investiţii viitoare în educaţie pentru impulsionarea competitivităţii în interiorul Regatului.

Există 40 de oportunităţi de investiţii promiţătoare în sectorul asistenţei medicale, în valoare de 71 miliarde de dolari, ceea ce include şi producţia de hardware şi de echipamente medicale, medicamente, vaccinuri, precum şi construirea şi gestionarea de spitale.

De asemenea, există 36 de investiţii atractive în proiecte de transport, ceea ce include producţia de autobuze, vagoane de tren, piese de schimb, precum şi servicii de sprijin tehnic şi tehnologic pentru crearea şi dezvoltarea infrastructurii.

Guvernul urmăreşte, de asemenea, să sprijine cheltuielile de consum prin acordarea ca bonus salariul pe două luni angajaţilor de la stat şi de subvenţii în valoare de 5,3 miliarde USD pentru electricitate, apă şi cheltuieli casnice.

Aceste investiţii stimulează consumul, în special pe cel din retail, ceea ce compensează, parţial, impactul negativ al preţului scăzut al veniturilor înregistrate din preţul scăzut al petrolului.

Diversificarea şi integrarea globală
Economiile CCG sunt încă dependente de petrol, ca principală sursă de exporturi şi venituri. Cu toate acestea, guvernele locale încearcă să înlocuiască acest model de creştere prin intermediul politicilor de diversificare economică, care vizează reducerea dependenţei de sectorul petrolier.

Veniturile din sectorul de hidrocarburi au fost utilizate pentru a stimula creşterea în industria non-hidrocarburilor, sub formă de subvenţii şi cheltuieli guvernamentale. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar – au avut mai mult succes în diversificarea economiilor, comparativ cu ţările vecine lor, membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.

Exporturile CCG, cota pe regiune, 2013
Multe dintre ţările CCG sunt în proces de implementare a planurilor economice pe termen lung – Arabia Saudită, strategia până în anul 2025, Oman – Vision 2020, Emiratele Arabe Unite – Vision 2021, Bahrain – Vision 2030 şi Qatar Naţional Vision 2030.

Ca urmare, cota sectorului non-petrolier din PIB-ul total real este în creştere – şi a crescut cu 12% până la 70% în ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, între anii 2000 şi 2013.

Autorităţile locale au introdus măsuri pentru promovarea comerţului şi pentru atragerea cât mai multor investiţii străine directe, pentru a facilita creşterea economică.

Toate ţările Consiliului de Cooperare al Golfului sunt economii deschise cu relaţii comerciale apropiate de restul lumii.

Potrivit Institutului Internaţional de Finanţe, exporturile totale ale regiunii s-au ridicat la peste 60% din PIB în 2014. Principalii parteneri de export din regiune sunt: Asia, ţările din Vest, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Turcia.

Rezistenţa economică în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită
Coface estimează că sectorul alimentar şi al băuturilor din Emiratele Arabe Unite va beneficia de venituri ridicate din piaţa internă, de un consum privat solid, de un număr mare de expaţi care au cereri tot mai mari, de o creştere economică puternică şi de poziţionarea ţării drept un refugiu sigur.

Emiratele Arabe Unite au investit în industria alimentară; un total de 1,4 miliarde USD din 1994 până astăzi, în special în industria produselor lactate.

Segmentul de alimente halal este într-o continuă expansiune şi este estimat să crească până la 1,6 trilioane USD până în 2018, stimulat de cererea puternică de consum pentru diverse sortimente de alimente naturale.

În Arabia Saudită, cea mai promiţătoare industrie este reprezentată de automobile. Mai mulţi producători de echipamente şi-au stabilit entităţi locale în ţară. Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite (PIF) investeşte într-o fabrică de automobile în valoare de 1 miliard de dolari, cu o capacitate de producţie de 150.000 de maşini pe an, până în 2018.

Sectorul auto este aşteptat să crească cu 3,6% până în 2015, ca urmare a creşterii veniturilor disponibile, datelor demografice favorabile şi a ratelor de urbanizare mai mari.

„Aşa cum petrolul continuă să fie un contributor major la performanţa ţărilor CCG, diversificarea economică este vitală în ţările din Golf, pentru a-şi asigura o creştere continuă sănătoasă. Acesta este cazul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite, ceea ce conduce la o creştere susţinută a PIB-ului prin investiţii guvernamentale majore în sectoarele non-petroliere.

În Emiratele Arabe Unite, sectorul alimentar şi al băuturilor este prognozat să crească cu 36% între 2014 şi 2019, în timp ce în industria auto se estimează o creştere de 5,2% în 2015.

Având în vedere aceste cifre în creştere, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt un exemplu pozitiv de economii importante diversificate, care au găsit căi de a compensa impactul preţurilor petrolului aflat în scădere”, a declarat Seltem Iyigun, MENA Region Economist, Coface.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...