Cum reduc nemţii dependenţa de gazele Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai multe firme, gospodării, scoli, spitale şi fabrici din Germania optează pentru autonomie energetică.

Costurile în continuă creştere, ca urmare a noii strategii energetice a Berlinului, şi securitatea aprovizionării reprezintă principalele lor motivaţii.

Klaus Meier prezintă trei motive pentru care a decis să producă singur energia necesară pentru hotelul său din oraşul Freiburg: „reducerea cheltuielilor, eficienţă şi protecţia mediului”, scrie Business Insider.

Din cantitatea de aproximativ 600 de terawatti-oră care se consuma anual în Germania, 50 TWh reprezintă energie produsă individual – aproximativ 8% din total.

În industrie, ponderea este de aproximativ 20%, principalul scop fiind reducerea costurilor. Energia produsă individual în Germania, unde sunt plătite cele mai mari facturi la electricitate din Europa, conform sursei citate, nu este impozitată, aşa cum este cazul celei convenţionale.

De asemenea, nu se aplică nici taxă pentru finanţarea tranziţiei de la energie nucleară şi cea obţinută din combustibili fosili la energie verde.

În urmă cu zece ani, Meier a instalat în hotelul său de patru stele, dintr-o clădire din secolul al XIX-lea, o centrală de cogenerare a energiei termice şi electrice pe gaz. L-a costat aproape 50.000 de euro, însă Meier susţine că investiţia s-a amortizat mai repede decât s-a aşteptat.

Acest trend a fost adoptat cu mult timp în urmă de marile companii din Germania. Una dintre acestea este BASF.

„Dacă energia pe care o producem noi în Ludwigshafen ar fi taxată, costurile ar fi de jumătate de milion de euro”, a arătat Kurt Bock, şef al gigantului din industria chimică.

Producătorul auto Daimler a investit peste 40 de milioane de euro într-o nouă turbină cu gaz pentru uzina sa din Sindelfingen. Investiţia va duce la creşterea producţiei de energie cu 44%.

„Acest lucru reduce dependenţa noastră de furnizori externi şi ne permite să creştem securitatea aprovizionării şi predictibilitatea costurilor”, a spus Willi Reiss, administratorul uzinei.

Un sondaj desfăşurat anul trecut de Camera de Comerţ a Germaniei în rândul a aproximativ 2.400 de companii a relevat că aproape jumătate dintre ele fie au luat măsuri pentru a-şi produce singure energia, fie intenţionează să facă acest lucru.

Pe lângă argumentul financiar, este invocată frecvent securitatea aprovizionării.

Ponderea energiei regenerabile în producţia totală de electricitate se află în creştere, însă aceasta depinde în mare măsură de condiţiile meteorologice.

Descentralizarea producţiei de energie

Astfel de iniţiative contribuie la descentralizarea producţiei de energie, un aspect important al ambiţiosului plan al cancelarului Angela Merkel privind tranziţia energetică. Acesta a fost dus la un alt nivel prin decizia de a închide toate centralele nucleare din Germania, luată după dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia, din 2011.

La o scară mult mai mică, numeroase familii şi-au instalat panouri solare pe acoperişurile caselor, în special în sudul ţării, care este o zonă mai însorită.

Ponderea electricităţii produse în gospodării s-a dublat între 2011 şi 2012, însă reprezintă doar jumătate de procent din consumul total al acestora.

Pentru companiile tradiţionale de energie, este vorba de o nouă concurenţă, dar le oferă, în acelaşi timp, oportunitatea de a deveni furnizor de servicii precum consiliere şi soluţii tehnice, susţine Thomas Kusterer, CFO la EnBW, a treia mare companie de energie din Germania.

În schimb, Hildegard Mueller de la BDEW, asociaţie care reprezintă interesele producătorilor şi care solicită reducerea stimulentelor pentru cei care îşi produc singuri energia, susţine că aceştia din urmă „sunt detaşaţi de comunitate, lăsându-i pe alţii să suporte costurile tranziţiei energetice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...