Cum își finanțează Rusia campania militară din Siria, cu bani din viitor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a adăugat o nouă dimensiune războiului din Siria, după ce a demarat, miercurea trecută, o amplă campanie militară împotriva Statului Islamic, dar și asupra rebelilor opozanți lui Bashar al-Assad și susținuți de Occident.

Moscova a trimis în Siria sute de trupe militare, avioane de război, elicoptere, tancuri, artilerie și alte echipamente, ca răspuns la o cerere venită de la liderul sirian, al cărui regim este zdruncinat puternic de jihadistii ISIL, dar și de forțele rebele.

Președintele rus Vladimir Putin a alocat 60 de miliarde de dolari dintr-un fond secret pentru a consolida prezența militară a Rusiei în Siria, în ciuda profundelor probleme economice cu care se confruntă Kremlinul, se arată într-o analiză Al Jazeera.

Sancțiunile impuse de către Occident Rusiei după anexarea Crimeei, în martie 2014, și acuzațiile de implicare în conflictul separatist din estul Ucrainei au costat Moscova până acum aproximativ 40 de miliarde de dolari.

De atunci, rubla s-a depreciat masiv, prețul petrolului a scăzut dramatic, iar acțiuni de miliarde de dolari au fost blocate. Deci cum este Rusia capabilă să își finanțeze costisitoarea intervenție în Siria? La această întrebare încearcă să răspundă Igor Sutiagin, cercetător la Institutul RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies) din Marea Britanie.

Expertul susține că Rusia se folosește pentru operațiunea din Siria de bani din viitor. Mai exact, Moscova cheltuie bani pe care îi are acum, în loc să îi investească pentru a-și îmbunătăți economia.

Cu alte cuvinte, se pare că Rusia își adâncește și mai mult problemele finaciare, însă Kremlinul nu vede acest aspect, pentru că nu are o strategie pe termen lung.

„Kremlinul crede că este posibil să își rezolve aceste probleme și atunci, în mod miraculaos, situația economică a Rusiei se va îmbunătăți și prețul petrolului va crește. De fapt, chiar este posibil ca prețul țițeiului să crească, pentru că intervenția Rusiei în războiul din Siria nu se întâmplă departe de Golful Persic și asta ar putea duce la creșterea prețului petrolului, ceea ce ar putea ajută economia Rusiei în cele din urmă”, a explicat specialistul.

Moscova nu are o strategie

Totuși, după cum au observat mulți analiști în ultima perioadă, prețul țițeiului nu mai este ceva pe care să te poți bază. Însă politica abordată de Kremlin este să rezolve acum toate problemele, susține Sutiagin, precizând că Moscova nu are o viziune strategică, ci vrea, rapid, să își consolideze poziția în Siria, să nu își piardă complet influența în regiune și să nu piardă ocazia de a acționa în zonă mediterană.

Pentru a atinge acest obiectiv, Rusia are nevoie de baza năvală din Tartus, pe care o sprijină acum cu suport aerian.

„Asta fac rușii acum, lăsând rezolvarea problemelor economice pentru viitor. Ei cred că dacă își consolidează poziția politică în regiune, vor reuși cumva să facă același lucru și din perspectivă economică, la un moment dat în viitor”, a subliniat cercetătorul.

Igor Sutiagin a comparat economia Rusiei în momentul de față cu o „furtună”, spunând că nu doar sancțiunile Occidentului au avut efecte devastatoare în această privință.

Totuși, specialistul a menționat că, dacă sancțiunile sunt eliminate din ecuație, celelalte probleme au șanse să fie rezolvate. Prețul țițeiului ar putea crește, iar guvernul rus ar putea demara o reformă a instituțiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...