Cum explică Rusia interceptarea unui avion rusesc de luptă în spaţiul aerian turc

by Genko Genko

Autorităţile de la Kremlin au oferit o explicaţie privind interceptarea unui avion rusesc de luptă, în spaţiul aerian turc, în cursul zilei de sâmbătă, respingând „orice teorie a conspiraţiei”, informează CNN.

Avioane turceşti de vânătoare de tip F-16 au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă în spaţiul aerian turc, la frontiera siriană (sud-est), obligându-l să se întoarcă din drum, a anunţat luni Ministerul turc de Externe, scrie Mediafax.

Potrivit presei internaţionale, o zi mai târziu, două avioane turceşti de tip F-16 au fost „hărţuite” de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria.

Referitor la incidentul de sâmbătă, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konaşenkov, a declarat că incidentul a fost doar o „greşeală” cauzată, cel mai probabil, de condiţiile meteorologice.

„Acest incident a fost cauzat de condiţiile meteo nefavorabile din zonă. Nu ar trebui să căutaţi nicio teorie a conspiraţiei”, a precizat Konaşenkov.

În urma incidentului de sâmbătă, ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un „protest puternic”. Ankara a cerut totodată Moscovei să „evite o repetare a acestui incident” şi a subliniat că, altfel, „Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.

CITIȚI ȘI...