Cum explică Gaburici fluctuațiile leului moldovenesc

by Genko Genko

De vină pentru fluctuațiile neobișnuite ale cursului leului moldovenesc din ultimele zile se fac „anumite speculații” care au creat panică în rândul cetățenilor, a declarat luni premierul Chiril Gaburici.

Potrivit lui Gaburici, aceste „speculații” au venit atât din partea sistemului bancar cât și a cetățenilor, creând la un moment dat o lipsă de valută pe piață, fapt ce a dus la deprecierea masivă a monedei naționale.

„Băncile au încasat venituri mari de pe urma acestei situații, datorită cursului valutar”, a declarat Gaburici după o întrevedere cu reprezentanții sistemului bancar.

Potrivit premierului, lipsa de lei din prezent de la băncile comerciale este o situație „reală” și este cauzată de faptul că în ultimele săptămâni s-a cumpărat multă valută, iar în prezent „această valută încearcă să reapară pe piață”.

Gaburici a promis că în următoarele zile situația se va „normaliza”, cursul se va „stabiliza”, iar casele de schimb valutar vor dispune din nou de lei.

Astăzi, la casele de schimb valutar, este afișat un curs de 17 lei pentru un euro la cumpărare, în condițiile în care acum o săptămână cursul era de peste 26 de lei.

CITIȚI ȘI...