Cum explică BNM deprecierea leului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De vină pentru deprecierea leului sunt cererile tot mai mari de valută de pe piață, care nu pot fi acoperite, în special din cauza reducerii remitențelor în ultima parte a anului 2014, a declarat luni directorul Departamentului operațiunii valutare din cadrul BNM, Lucia Hadârcă.

O altă cauză este și migrarea depozitelor persoanelor fizice de la lei în valută, care s-a intensificat în ultimele săptămâni, pe fondul deprecierii masive a monedei naționale în raport cu euro și dolarul.

Totodată, reprezentanta BNM susține că și „factorii geopolitici externi” influențează negativ situația pe piața valutară din țară.

Întrebată cum explică dezechilibrul pe care îl afișează casele de schimb valutar între vânzare și cumpărare, dar și lipsa de valute străine, în special euro, dolari și lei românești, Hadârcă a dat vina pe „cererea mai mare decât oferta”.

„Există o cerere mai mare decât oferta. Suntem o piață liberă, iar prețurile sunt stabilite de piață. BNM nu poate interveni, dar așteptăm o revenire la normalitate”, a declarat Hadârcă.

În aceste condiții, BNM încearcă să introducă unele „ajustări” care să încurajeze plasarea depozitelor în lei, fapt ce ar mai atenua din deprecierea monedei naționale.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 3,35 lei față de dolar și cu 2,65 lei față de euro. În procente, asta ar echivala cu o depreciere de peste 21% față de dolarul american și 13% față de euro.

În ultimele 12 luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu aproape 50% față de dolarul american și cu peste 20% față de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...