Cum au rezistat Putin şi Merkel negocierilor-maraton de la Minsk: „Găleţi” de cafea, lapte şi omlete

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Găleți” de cafea și laptele autohton i-au ajutat pe liderii mondiali care au participat, la Minsk, la negocierile-maraton ce au durat 16 ore, de miercuri seară până joi la prânz, să reziste oboselii pentru a ajunge în cele din urmă la un acord de pace pe marginea situației din Ucraina.

„Au mâncat omlete, brânză, produse lactate, au băut câteva găleți de cafea”, a spus președintele belarus Aleksandr Lukaşenko, gazda discuțiilor de la Minsk, citat de BBC.

Citeşte şi: 50 de tancuri au pătruns în Ucraina dinspre Rusia în timpul summitului de la Minsk

„Treaba mea a fost să furnizez la timp muniția”, a continuat acesta, glumind.

În plus, Lukaşenko a subliniat că liderii mondiali au consumat produse rusești și belaruse.

De asemenea, consilierii celor patru lideri care au participat la discuțiile de la Minsk – Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Angela Merkel și Francois Hollande – „au dormit cu rândul, pentru a-și menține mintea limpede”, a mai precizat președintele Belarusului.

Aleksandr Lukaşenko a fost numit de occidentali „ultimul dictator al Europei”, din cauza manierei autoritare în care își conduce țara, de mai bine de 20 de ani, ales în patru rânduri, cu procente cuprinse între 77 și 85. El și-a manifestat intenția de a candida și la alegerile din acest an.

Citeşte şi: Ce prevăd punctele acordului de la Minsk

Negocierile-maraton de la Minsk, între președinții Rusiei, Ucrainei și Franței și cancelarul Germaniei, reuniți pentru a găsi o soluție la criza din Ucraina, s-au încheiat joi la prânz, după ce au început miercuri seara.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ieșit într-o conferință de presă, după mai bine de 16 ore de discuții, pentru a anunța că s-a ajuns la o înțelegere.

Liderul de la Kremlin, Petro Porosenko, Angela Merkel și Francois Hollande au negociat intens un armistițiu în estul Ucrainei. Acesta acoperă atât retragerea armamentului greu și a milițiilor, cât și o gamă de măsuri economice și reforme constituționale, după cum a arătat Putin.

Acordul de pace la care au ajuns cei patru lideri va intra în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind compus din 13 puncte. Printre acestea se numără un armistițiu complet în estul Ucrainei, care va intra în vigoare la ora locală 00:00, pe 15 februarie, precum și retragerea armelor grele, amnistie generală pentru rebeli și un schimb al tuturor prizonierilor.

Citeşte şi: Cameron nu are încredere în Putin: Nu ridicăm sancțiunile până nu-și schimbă atitudinea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...