Cum au reuşit ruşii să facă bani din energie, când piaţa e la pământ

by Genko Genko

Oricât de rău ar duce-o populația, există un sector din economia rusă care nu gâfâie sub povara sancțiunilor economice: cel energetic.

Profitul înregistrat în ultimul an de companiile energetice din Rusia a crescut cu aproape 22%, o adevărată performanță pe piața globală a energiei.

Citeşte şi: Stratfor: Vladimir Putin va continua să menţină un control strâns asupra opoziţiei ruse

Nici măcar Canada, o altă țară cu importante rezerve de petrol și gaze, n-a reușit să crească profitabilitatea industriei de resort cu mai mult de 1,8 procente.

În același timp, indicele Morgan Stanley Capital International de pe piața energetică din SUA a tresărit cu doar 0,7%, informează CNBC.

Piața prăbușită în avans
Ironia sorții face ca declinul economic al Rusiei să se fi declanșat cu câteva luni înaintea prăbușirii pieței petrolului, în momentul în care Vladimir Putin a decis anexarea Crimeii și întreținerea conflictului din estul Ucrainei.

Între 1 ianuarie și 14 martie 2014, indicele MSCI de pe piața energiei din Rusia căzuse deja cu 21%. Astfel, în iulie, când economia globală s-a confruntat cu declinul constant al prețului barilului, piața rusească era deja afectată.

„În Rusia, piața energiei s-a prăbușit când prețul petrolului era avantajos. Când restul lumii își revizuia ipotezele privind evoluția prețului, firmele rusești erau deja ieftine”, explică Karen Kostanian, unul dintre analiștii sectorului energetic din cadrul Merill Lynch Rusia.

Iar acțiunile companiilor rusești au rămas ieftine și în ziua de astăzi.

Pentru 2015, Lukoil și Gazprom au un raport preț/venituri de 4,1, considerabil mai avantajos decât cel de 11,5 al acțiunilor companiilor petroliere din țările dezvoltate, apreciază Will Riley, manager investițional în cadrul Woodland Hills, o companie din cadrul grupului Guinness Atkinson Funds.

Portofoliul de acțiuni de pe piața globală de energie gestionat de Riley conține și 3,3% active ale companiilor din Rusia.

Citeşte şi: Daily Beast: Adevăratele obiective ale lui Vladimir Putin

Profit atractiv
De obicei, rentabilitatea acțiunilor de pe piața bursieră din Rusia este mult sub cea dată de piețele dezvoltate.

Însă, în acest caz, un profit anual mai mare cu 22% îi poate face pe investitori să lase deoparte evaluarea riscurilor și să investească în aceste acțiuni.

„Diferența se vede cu ochiul liber. În ciuda tuturor problemelor, oamenii văd aici o șansă de a obține profit”, afirmă Riley.

O altă explicație pentru care companiile energetice din Rusia par să fie atractive este că, raportat la piața din Rusia, acestea se dovedesc profitabile în condițiile în care sunt și singura sursă de atragere a valutei în țară.

Costuri reduse
Odată cu declinul de 42% înregistrat de rublă în fața dolarului american, costurile de exploatare din Rusia au scăzut în mod substanțial.

„Acțiunile Gazprom și Lukoil sunt protejate față de prăbușirea rublei. De fapt, prăbușirea monedei rusești este percepută ca un avantaj în acest sector”, susține Will Riley.

Citeşte şi: Kerry l-a amenințat pe Lavrov cu noi sancțiuni împotriva Rusiei

Beneficiile aduse de deprecierea rublei sunt confirmate și de Kostanian. „Dacă înainte de declinul rublei costul de producție era estimat la 40 de dolari, acum acesta a scăzut la 30 de dolari”, explică analistul Merill Lynch Rusia.

Cu o influență în piața din Rusia de aproape 58%, practic, prețul acțiunilor companiilor energetice dictează evoluția bursei din această țară.

Pentru moment, acestea par să se fi stabilizat, iar o eventuală atenuare a crizei din Ucraina ar putea să dicteze o revenire a investitorilor străini în Rusia, în ciuda ratingului de țară dezastruos.

Riscuri majore și avantajul izolării
Sigur, orice investiție în Rusia presupune asumarea unor riscuri enorme. „Situația geopolitică este cea care are cel mai mare impact asupra regiunii”, explică Evgeny Solovyov, un analist al Societé Generale.

Iar dacă pe frontul ucrainean s-a lăsat deocamdată liniștea, Moscova tocmai a fost scăldată în sângele opozantului Boris Nemţov, asasinat la sfârșitul săptămânii trecute.

Citeşte şi: FT: Ce câștigă Putin din asasinarea lui Nemțov

„Alți factori care sunt la fel de nesiguri țin de o eventuală apreciere a rublei și de intervenția guvernului în sectorul energetic”, crede analistul Deutsche Bank, Pavel Kushnir.

Impozitele percepute de stat pe exportul de gaze și petrol sunt deja foarte mari, iar o eventuală scădere a nivelului încasărilor de valută nu va aduce decât un nivel mai mare de impozitare.

Cu toate aceste riscuri, piața energetică din Rusia rămâne extrem de atractivă pentru jucătorii care suportă riscul.

„Investitorii ar trebui să caute societății fără datorii mari, de obicei acestea fiind denominate în dolari. Oricum companiile din Rusia cu greu mai găsesc surse de împrumut de la băncile occidentale”, afirmă Solovyov.

Iar cu cât compania este mai puțin prinsă în chingile Kremlinului, cu atât mai profitabilă s-ar putea dovedi investiția.

Beneficii pe măsură
O variantă atractivă este Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia. Are un raport financiar bun, nu este controlată de către stat și a anunțat creșterea dividendelor acordate în acest an acționarilor. Randamentul acțiunilor Lukoil ar putea crește în 2015 cu aproape 8 procente, consideră Pavel Kushnir.

Citeşte şi: Producţia de petrol a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 8%

Iar nevoia de lichidități a companiei a împins-o și spre oferirea unui discount enorm la tranzacționare pentru marii jucători internaționali, de aproximativ 75%. Îndeajuns de mult încât să-i facă pe americani să viseze cu ochii deschiși.

„Este clar că sunt riscuri, dar și beneficiile pot fi pe măsură. Orice creștere a prețului barilului ar putea să-ți dubleze banii investiți în Rusia”, crede Riley.

CITIȚI ȘI...