(FOTO şi VIDEO) Cum arată și funcționează armata lui Putin de pe internet

by Genko Genko

În Sankt Petersburg se află sediul unei companii deținute de bucătarul personal al președintelui Putin. Firma angajează cel puțin 400 de oameni a căror sarcină de serviciu este să alimenteze cu comentarii pro-Kremlin toate site-urile majore din Rusia, relatează o anchetă jurnalistică realizată de mr7.ru.

În fiecare zi, la 08:55, pe strada Savuskina din Sankt-Petersburg poate fi văzută o imagine mai puțin obișnuită: tineri alergând pe trotuar. În zonă nu există liceu sau facultate, iar punctul final al „alergătorilor” este neschimbat – o clădire gri cu 3 etaje.

Citeşte şi: (VIDEO) Răspunsul Ucrainei la propaganda rusească: Ce înseamnă să fii invadator rus

Această grabă, neobișnuită pentru angajatul corporatist sau student, are o explicație simplă. În clădirea gri funcționează o companie de trolli de internet (denumirea oficială a firmei este Cercetări Internet SRL), iar orice întârziere este penalizată cu o amendă de 500 de ruble (8-10 dolari).
[youtube link=”http://youtu.be/5r_VAxvu4l8″ width=”590″ height=”315″]
Un fost angajat al companiei spune că singurul criteriu pentru ocuparea unui post în firmă este răspunsul la întrebarea: „Ce părere aveți despre actuala guvernare”?

În mâinile jurnaliștilor au ajuns și câteva exemple de sarcini de serviciu ale internet trolli-lor.

Cel mai mare volum de sarcini acoperă perioada 28 februarie-7 martie 2015 – imediat dupムuciderea lui Boris Nemţov. Urma cecenă, pe care anchetatorii au prezentat-o drept pista de bază, trolii nici măcar nu au încercat s-o impună publicului: În opinia lor, opozantul a fost executată la „ordinul” oligarhilor ucraineni.

Sarcina pentru tema din 28 februarie:
Ideea de bază: formarea unei opinii potrivit căreia oficialii ucraineni ar putea fi implicaţi în moartea opozantului rus. <…> Moartea lui Nemţov nu a fost întâmplătoare în contextul acordurilor de la Minsk şi posibila îmbunătățire a cooperării dintre Ucraina și Rusia. Acum, Rusia a devenit din nou o țară negativă din perspectiva Occidentului. Aceasta este o provocare evidentă şi vizează membrii opoziției, care vor face apel mai activ pentru demonstraţii şi marșuri menite să răstoarne guvernul”.

Citeşte şi: (VIDEO) Rossia1: CIA, SBU, Poroșenko și Obama au organizat uciderea lui Nemțov

„Când au fost ucis Nemţov, munca trollilor a fost urgent reorientată. Au încetat se înjure Ucraina (care face parte din rutina zilnică) și au fost mutați pe cazul Nemtov” – a declarat fostul angajat al companiei. Dacă ai urmărit știrile, ai fi putut vedea că în toate textele despre uciderea lui Nemţov apar sute și mii de comentarii care, cu alte cuvinte repetă aceeași teză: uciderea este o provocare, Kremlinul nu are nimic de-a face cu această crimă, Nemţov a fost ucis pentru a atrage mai multe persoane la marșul opoziției. Plus glume murdare despre viața personală a victimei”, – a declarat reporterilor fostul troll.

Periodic, angajații trolli asistă la prelegeri ale unor invitați speciali, de obicei tot felul de politologi. „Comentatorii” sunt supuși din când în când testelor de loialitate și verificărilor privind înţelegerea situației comentate. Întrebările sunt destul de complexe, de exemplu, cu privire la situația politică din Siria și Iran.

Trollii sunt obligați să aibă cel puțin 12 posturi politice în timpul unei ture. În comentariile lor angajații firmei Cercetări de Interne SRL critică Ucraina, UE, pe Obama, Alexei Navalnâi și opoziția rusă în întregime. Este lăudat Vladimir Putin și poate chiar mai mult ministrul apărării, Serghei Soigu.

Există și o elită a trollilor. Lor li se permite să țină bloguri în nume propriu. Elitele au salarii mai mari – aproximativ 650 de dolari pe lună.

Troll putinist
Compania Cercetări de Internet SRL este finanțată prin holdingul „Konkord” (producție de alimente, restaurante, imobiliare, dezvoltare imobiliară), care este deținut de Evgheni Prigojin, prietenul și bucătarul președintelui rus.

Costul total al contractului de închiriere al clădirii de pe adresa Savuskina 55 este de aproximativ 48 mii de dolari, la care se adaugă salariile pentru cei circa 400 de angajați -€“ 255.000 de dolari. În ciuda background-ului solid, site-urile de headhunting sunt pline de comentarii negative despre Cercetări de Internet SRL: salariul este plătit în numerar la negru, iar banii din amenzi ajung în buzunarele conducerii.

Citeşte şi: FT: Ce câștigă Putin din asasinarea lui Nemțov

CITIȚI ȘI...