Cum ar putea fi omenirea salvată de la dispariție în cazul apropierii unui asteroid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pământul este sortit pieirii dacă un asteroid s-ar ciocni cu planeta noastră mâine, declară un om de ştiinţă din cadrul NASA. În acest moment nu există nimic care să ajute Pământul să supravieţuiască unui astfel de moment.

Joseph Nuth, un om de ştiinţă respectat, din cadrul Goddard Space Flight Center, a declarat recent, la o întâlnire a Uniunii americane de Geofizică, în San Francisco, că, deşi ideea de a fi loviţi de un asteroid pare îndepărtată, aşa ceva se poate întâmpla şi atunci nu avem nicio şansă de supravieţuire, relatează Fox News.

Chiar dacă impactul cu un asteroid de genul celui care a provocat dispariţia dinozaurilor este un eveniment rar, care se întâmplă la 50 – 60 de milioane de ani, acesta poate veni.

Dacă vrem să ne schimbăm soarta, ar trebui să începem să ne pregătim serios pentru un astfel de cataclism. „Cea mai mare problemă e că, de fapt, nu prea sunt multe lucruri pe care le putem face pentru moment (pentru a supravieţui – n.red.) „, explică Nuth.

Un bun punct de pornire ar fi ca NASA să construiască două nave spaţiale: o rachetă de interceptare şi o navă de observaţie. Racheta ar trebui să fie capabilă să găzduiască la bord o bombă nucleară.

Însă ca aceste lucruri să se întâmple şi încă repede, NASA ar trebui să-şi reducă mult intervalul tipic de cinci ani dintre momentul aprobării misiunii şi lansarea acesteia. „Este imperativ să reducem acest timp de reacţie”, avertizează Nuth. Pentru ca aşa ceva să se întâmple, NASA ar trebui să facă o cerere către Congres, pentru aprobarea misiunii.

În plus, e nevoie de sume considerabile de bani. Numai pentru producerea unei singure nave, NASA ar avea nevoie de sute de milioane de dolari, mai spune omul de ştiinţă.

Nuth a ţinut să specifice că vorbeşte din punct de vedere personal, şi nu ca un reprezentant al NASA, un purtător de cuvânt al agenţiei.

Pentru a arăta că ameninţarea unei comete sau a unui asteroid este una reală, Nuth a dat exemplul unei comete care a trecut la o distanţă extrem de mică de Marte, în urmă cu doi ani. Cometa fusese descoperită abia cu 22 de luni în urmă. Dacă un astfel de corp cosmic ne-ar ameninţa, e greu de crezut că avem timp să facem ceva, a avertizat el.

NASA: Următorii 100 de ani suntem în siguranţă

NASA a transmis însă, oficial, într-un comunicat pentru The Post, că nu avem motive de îngrijorare, cel puţin nu pentru următorul secol.

Agenţia susţine că una dintre priorităţile sale este găsirea timpurie a asteroizilor şi cometelor care ar putea reprezenta pericol pentru Pământ, pentru a avea suficient timp să protejeze Terra de un posibil impact.

Până acum, aproximativ 95% dintre asteroizii şi cometele ce ar putea reprezenta un pericol în primul rând prin talia lor (mai mare de 1 kilometru) au fost găsite. E vorba de sute de asteroizi depistaţi de oamenii de ştiinţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...