(CRONOLOGIE) Cele mai mari tragedii aeriene din istorie, care au implicat sportivi

by Genko Genko

Site-ul publicaţiei franceze L’Equipe a prezentat, marţi, o cronologie a principalelor tragedii aeriene din sport, după ce zece persoane şi-au pierdut viaţa în urma coliziunii între două elicoptere în Argentina, printre persoanele decedate aflându-se şi trei sportivi francezi.

FC Torino (fotbal, 1949) – În după-amiaza zile de 4 mai, avionul care transporta delegaţia echipei de fotbal FC Torino, campioana Italiei, s-a prăbuşit din cauza ceţii în apropiere de Torino, pe dealul Superga. Jucătorii se întorceau de la un meci amical disputat la Lisabona. Toţi cei 31 de pasageri ai aeronavei au decedat, 18 dintre aceştia fiind fotbalişti.

Marcel Cerdan (box, 1949) – Pugilistul francez a decedat în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în timp ce se deplasa în Insulele Azore pentru a lupta titlul mondial cu Jake LaMotta. Avionul s-a prăbuşit cu câteva minute înainte de aterizare, toţi cei 48 de pasageri pierzându-şi viaţa. Cerdan a fost o mare vedetă în Franţa, el având şi o relaţie cu artista Edith Piaf.

Manchester United (fotbal, 1958) – Avionul care transporta delegaţia formaţiei de fotbal Manchester United de la Belgrad spre Anglia a făcut escală la Munchen, în data de 6 februarie. Din cauza zăpezii, aeronava a eşuat în primele două încercări de a decola, iar a treia oară piloţii nu au mai putut opri avionul care s-a izbit de o casă. Din cele 44 de persoane aflate de la bord, 23 au decedat, printre acestea aflându-se şi opt jucători.

 Echipa americană de patinaj artistic (1961) – La 15 februarie, un avion Boeing al companiei belgiene Sabena s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de aterizarea pe aeroportul din Bruxelles. La bord se aflau 72 de pasageri, dintre care 18 membri ai echipei Statelor Unite de patinaj artistic care se deplasa la Campionatele Mondiale de la Praga. În urma acestui accident, Campionatele Mondiale au fost anulate.

Thierry Sabine (raliuri, 1986) – Pilotul francez a decedat la vârsta de 36 de ani, în urma unui accident de elicopter, la 14 ianuarie, în Mali. Prezent în caravana Raliului Paris-Dakar, Sabine se afla în elicopter pe timp de noapte, împreună cu cântăreţul Daniel Balavoine şi cu alţi trei pasageri. Elicopterul, care zbura la altitudine joasă, a lovit un copac şi apoi s-a prăbuşit.

Echipa de fotbal a Zambiei (1993) – La 27 aprilie, avionul militar care transporta naţionala Zambiei pentru un meci cu Senegalul din preliminariile Cupei Mondiale din 1994 s-a prăbuşit în largul coastei gaboneze. După o escală la Libreville, avionul şi-a reluat zborul, dar la puţin timp de la decolare aeronava a luat foc. Toţi cei prezenţi în avion au decedat.

Colin McRae (raliuri, 2007) – Fostul campion mondial de raliuri a decedat, la 39 de ani, în urma unui accident de elicopter, la 15 septembrie. Scoţianul, care pilota elicopterul, se mai afla în aeronavă cu fiul său de 5 ani şi cu alţi doi pasageri. Aeronava a lovit un copac înainte de a se prăbuşi. Toate persoanele aflate în elicopter au decedat.

Echipa Lokomotiv Iaroslavl (hochei pe gheaţă, 2011) – Un avion Yak-42, care avea la bord echipa de hochei pe gheaţă Lokomotiv Iaroslavl, de trei ori campioană a Rusiei şi cu mai multe vedete internaţionale în lot, s-a prăbuşit la la 7 septembrie, la decolare. Toate persoanele aflate la bord au decedat.

Două elicoptere care transportau pasageri ce filmau o emisiune populară în Europa s-au ciocnit în aer şi s-au prăbuşit, luni, într-o zonă izolată din nord-vestul Argentinei, provocând moartea a opt cetăţeni francezi şi doi argentinieni, au anunţat autorităţile.

Elicopterele s-au prăbuşit în timp ce zburau în apropiere de Villa Castelli în provincia La Rioja, la circa 1.170 de kilometri nord-vest de Buenos Aires, a declarat secretarul pentru Securitate din La Rioja, Cesar Angulo, pentru postul public de televiziune TN.

Toate cele zece persoane aflate la bordul aeronavei au murit.

Guvernul din La Rioja a anunţat într-un comunicat că printre cei zece morţi se află şi sportivii francezi Camille Muffat (nataţie), medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra, Alexis Vastine (box), medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Beijing, şi navigatoarea Florence Arthaud. Sportivii francezi făceau parte din echipa care filma reality show-ul „Dropped”, o emisiune de supravieţuire cu mai multe versiuni în Europa, a declarat primarul din Villa Castelli, Andres Navarrete.

Camille Muffat (25 de ani) este triplă medaliată la Jocurile Olimpice de vară de la Londra 2012, aur la 400 de metri liber, argint la 200 de metri liber şi bronz cu ştafeta de 4×200 de metri liber. Muffat se retrăsese din activitate în 2014.

De asemenea, ea a câştigat două medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 2011 (200 şi 400 de metri liber) şi alte două medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 2013 (200 de metri liber şi cu ştafeta de 4×200 de metri liber).

Totodată, Muffat a fost campioană mondială în bazin scurt în 2010 la 200 de metri liber. În palmaresul lui Muffat mai figurează medalie de bronz la Campionatele Europene din 2008 la 200 de metri mixt şi una de argint în 2010 cu ştafeta de 4×200 de metri.

La europenele în bazin scurt din 2012, Muffat a câştigat trei medalii de aur (200, 400 şi cu ştafeta de 4×50 de metri liber), iar în 2007 a câştigat titlul european la 200 de metri mixt.

Pugilistul Alexis Vastine (28 de ani) a fost medaliat cu bronz la JO de la Beijing din 2008, medaliat cu argint la europenele din 2010 şi a cucerit două medalii de bronz la europenele şi mondialele de tineret din 2005, respectiv 2008.

Navigatoarea Florence Arthaud (57 de ani) a intrat în istoria sportului mondial în 1990, când a câştigat cursa Route du Rhum, devenind prima femeie din lume care se impune în această competiţie din oceanul Atlantic.

CITIȚI ȘI...