Cronologia războiului din Siria; Cum a început și unde a ajuns cel mai sângeros conflict din ultimii ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conflictul din Siria a izbucnit în 2011, când au fost arestaţi câţiva copii. De atunci, a escaladat aşa de mult, încât acum avem de-a face cu cea mai mare criză umanitară de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Războiul civil din Siria a lăsat în urmă peste 300.000 de morţi şi mai bine de un milion de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele. Cum s-a ajuns atât de departe? CNN face o retrospectivă a evenimentelor care au dus la escaladarea conflictului.

Februarie 2011: În timp ce în lumea arabă oamenii ies în stradă ca să răstoarne guverne din Orientul Mijlociu, nişte copii din Daraa, în sudul Siriei, sunt arestaţi şi torturaţi pentru un grafitti pe zidul unei şcoli: „oamenii vor să răstoarne regimul”.

Martie 2011: Sirienii protestează în mai multe oraşe din ţară, cerând Guvernului să adopte reforme şi să elibereze manifestanţii. Forţele guvernamentale deschid focul asupra protestatarilor, mor zeci de oameni.

Iulie 2011: Cum represiunea Guvernului se intensifica, un grup de militari sirieni dezertează şi formează Armata Siriană Liberă. Într-un video postat pe YouTube, aceştia transmit că mii de soldaţi au dezertat când au fost puşi să tragă asupra protestatarilor şi promit un război împotriva forţelor guvernamentale. Trei luni mai târziu, câţiva membri ai Opoziţiei siriene înfiinţează Consiliul Naţional Sirian, care are ca scop răsturnarea preşedintelui Bashar al Assad.

August-octombrie 2011: Liderii mai multor state, printre care şi SUA, îi cer lui Assad să asculte voinţa poporului şi să demisioneze. În octombrie, însă, China şi Rusia îşi exercită dreptul de veto pentru a bloca un proiect de rezoluţie al ţărilor occidentale în Consiliul de Securitate al ONU, care ameninţă regimul sirian cu „măsuri punctuale” pentru reprimarea violentă a manifestanţilor.

Decembrie 2011 – februarie 2012: 44 de persoane sunt ucise la Damasc, în atentate teroriste despre care Guvernul spune că au fost plănuite de al Qaida. În luna februarie, liderul al Qaida, Ayman al-Zawahiri, laudă sirienii care luptă „în jihad”. Mesajul vine în contextul în care mii de rebeli se alătură grupurilor extremiste care operează acum în ţară, inclusiv Jabhat al-Nusra, un grup cu strânse legături cu al Qaida.

Aprilie 2012: Fostul şef al ONU, Kofi Annan, anunţă că guvernul sirian a fost de acord, pentru prima dată de la începerea revoltelor în ţară, să pună capăt luptelor, acţiune ce ar fi trebuit să fie urmată de o încetare a operaţiunilor rebelilor. Planul a eşuat.

Iunie – iulie 2012: Un înalt oficial al ONU pentru drepturile omului acuză Siria de crime împotriva umanităţii. O lună mai târziu, tabăra de refugiaţi Zaatari se deschide în Iordania pentru a găzdui mii de refugiaţi.

August 2012: Preşedintele american Barack Obama declara că Assad „trece linia roşie” dacă foloseşte arme chimice în războiul din Siria. Ţara are unul dintre cele mai mari şi cele mai avansate programe de arme chimice din lumea arabă, potrivit experţilor.

Februarie 2013: SUA promit să trimită alimente şi medicamente, însă nu şi arme, pentru rebelii sirieni. Este prima astfel de mutare de la conflictul început în urmă cu doi ani, într-un efort de a împiedica rebelii să se alăture grupărilor extremiste care se luptă pentru influenţă în Siria. Mai mult de 60.000 de oameni sunt acum morţi şi aproape un milion au fugit din ţară.

Primăvara 2013: Statul Islamic (ISIL) anunţă sosirea sa în nordul Siriei şi capturarea oraşului Raqqa. Scopul ISIL – condus de Abu Bakr al-Baghdadi – este de a impune ideologia islamistă strictă sirienilor din zonele pe care le controlează.

Mai 2013: Uniunea Europeană ridică embargoul asupra armelor livrate în Siria, permiţând statelor europene să se alăture Arabiei Saudite, Qatarului şi altor ţări care au furnizat arme sau au sprijinit grupurile rebele din Siria. Între timp, Rusia transporta pe mare arme pentru regimul Assad.

Septembrie 2013: Loviturile aeriene ale SUA par inevitabile. Întrebat ce ar trebui să facă regimul sirian pentru a opri loviturile aeriene ale americanilor, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că Assad ar putea preda armele chimice. Rusia propune imediat ca armele chimice să fie sub control internaţional, un plan care pentru moment potoleşte acţiunea militară a SUA în Siria.

Februarie 2014: A doua rundă de discuţii de pace dintre guvernul sirian, Opoziţie şi o serie de puteri mondiale se încheie fără o soluţie. Cel puţin 140.000 de sirieni sunt acum morţi şi sute de mii au fost strămutaţi.

Iunie 2014: ISIL anunţă crearea unui califat care cuprinde regiuni din Siria şi Irak. Grupul extremist spune că Abu Bakr al-Baghdadi este liderul acestui stat nou. Declaraţia vine după ce jihadiştii au capturat Mosul, al doilea cel mai mare oraş din Irak.

August 2014: ISIL postează un filmuleţ tulburător, care arată decapitarea jurnalistului american James Foley în Raqqa, Siria. Foley este primul dintr-o serie de jurnalişti occidentali şi lucrători umanitari care urmează să fie ucişi de ISIL, printre care se află Steven Sotloff, David Haines, Alan Henning şi Peter Abdul-Rahman Kassig.

Septembrie 2014: Avioanele americane încep bombardarea obiectivelor ISIL în Siria, inclusiv fortăreaţa grupului din Raqqa. Partenerii externi care participă la operaţiuni sunt ţările arabe, inclusiv Arabia Saudită, Iordania, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

Ianuarie 2015: Luptători kurzi reiau controlul asupra Kobani – un oraş sirian cheie la graniţa turcă – după aproape patru luni de lupte cu ISIL.

Mai-august 2015: ISIL capturează Palmira şi distruge temple din oraşul antic. Grupul a executat zeci de persoane în amfiteatrul antic al oraşului şi a decapitat arheologul care se ocupa de zeci de ani de Palmira.

30 septembrie 2015: Rusia lansează, pentru prima dată, atacuri aeriene asupra obiectivelor rebele în ţară. Moscova susţine că vizează Statul Islamic, dar americanii contrazic Moscova şi spun că ruşii bombardează opoziţia moderată la regimul Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...