Criza siriană nu va schimba poziția Germaniei privind sancțiunile împotriva Rusiei

by Genko Genko

Șeful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel a respins sugestiile ministrului economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, conform cărora Berlinul ar trebui să sprijine ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a obține cooperarea Moscovei în eforturile de a pune capăt războiului civil din Siria, transmite Reuters.

Șeful de cabinet, Peter Altmaier, a recunoscut că Rusia, care este supusă sancțiunilor SUA și UE din cauza anexării Crimeii și susținerii separatiștilor proruși din estul Ucrainei, are de jucat un rol important în Siria. „Dar asta nu înseamnă că ne vom schimba poziția în privința crizei din Ucraina. Nu ne vom lăsa șantajați”, a declarat Altmaier pentru Der Tagesspiegel, într-un interviu publicat duminică.

Rusia își sporește prezența militară în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad, aliat vechi al său.

Ministrul german al economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, care este de asemenea liderul Partidului Social Democrat, partenerul de coaliție al Angelei Merkel, a spus vineri că țările occidentale ar trebui să-și reconsidere poziția privind Rusia. „Toată lumea ar trebui să fie suficient de inteligentă să-și dea seama că nu poți, pe de o parte, să menții sancțiunile permanent și, pe de altă parte, să ceri cooperare”, a pus Gabriel.

Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, un alt membru important al social-democraților, a declarat la postul de televiziune ARD că sancțiunile împotriva Rusiei pot fi eliminate numai dacă există progrese în procesul de pace din estul Ucrainei. „Sper că o cooperare (cu Rusia) în privința Siriei ne poate ajuta să înregistrăm progrese în Ucraina”, a spus el, adăugând că cele două conflicte ar trebui tratate separat. „Nu vrem să amestecăm lucrurile”, a declarat Steinmeier.

Fluxul preconizat de peste 800.000 de solicitanți de azil din Germania în acest an, dintre care refugiații sirieni reprezintă cea mai mare parte, a alimentat dezbaterea dintre politicienii germani privind mijloacele de a pune capăt războiului civil care are loc de patru ani în Siria.

Germania și Uniunea Europeană au insistat până acum că sancțiunile împotriva Rusiei pot fi ridicate numai după implementarea pe deplin a armistițiului privind Ucraina, la semnarea căruia Merkel a jucat un rol important.

CITIȚI ȘI...