Critici dure la Bruxelles, la adresa Republicii Moldova: „Trăiţi din bani europeni, nu din banii lui Plahotniuc şi Dodon. Încetați cu ipocrizia şi nu mai furaţi banii UE”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău trebuie să „încheie cu ipocrizia” şi să nu fure banii pe care Uniunea Europeană în oferă Republicii Moldova. Asta a transmis deputatul european, Monica Macovei, în cadrul dezbaterilor organizate la acest moment în Parlamentul European privind suspendarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru ţara noastră ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral.

„Republica Moldova a primit în ultimii 3 ani peste 300 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru reforma justiție, administrație şi infrastructură. Asta s-a făcut deoarece dorim ca Republica Moldova să fie aproape de Uniunea Europeană. Plahotniuc şi Dodon însă vor să scoată ţara de pe acest drum. Ne-am opus adoptării votului mixt deoarece se face în favoarea oligarhilor, şi nu pentru cetăţeni. Ei ne-au ignorat. Au ignorat şi Comisia de la Veneţia”, a spus Macovei în plenul Parlamentului European.

În context, aceasta a cerut autorităților de la Chișinău trebuie să „încheie cu ipocrizia”, deoarece Republica Moldova trăiește pe banii UE.

„Republica Moldova trăiește din bani europeni, nu din banii lui Plahotniuc, Dodon şi Rusia. Clasa politică de la Chişinău trebuie să încheie cu ipocrizia şi să nu fure banii UE”, a conchis Monica Macovei.

Parlamentul European ar putea suspenda ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral. Un proiect în acest sens este dezbătut la moment în Parlamentul European.

În rezoluție Parlamentul European anunță că regretă decizia Parlamentului Republicii Moldova de a modifica legea electorală, în pofida recomandării puternice a Comisiei de la Veneţia şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noua legislaţie ar putea avea şi alte efecte dăunătoare asupra standardelor democratice în Republica Moldova.

De asemenea, rezoluția prevede aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și se propune ca orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

Totodată, se solicită ca punerea în aplicare a noii legislaţii electorale să fie strict examinată de Serviciul European de Acţiune Externă şi de Parlamentul European printr-un grup de lucru desemnat în mod special format din cinci membri.

Instituția îşi exprimă dezamăgirea şi cu privire la faptul că sprijinul pentru cursul european al ţării, care a fost susţinut declarativ timp de mulţi ani atât de puternic de autorităţi, a scăzut drastic din cauza persistenţei corupţiei, a capturării puterii de stat, a instituţiilor ineficiente şi a incapacităţii de a răspunde nevoilor şi preocupărilor de bază ale cetăţenilor. şi îşi reiterează îngrijorarea cu privire la deteriorarea statului de drept, a pluralismului mass-mediei, a standardelor democratice, a respectării drepturilor omului, a lipsei de independenţă a sistemului judiciar, în special a cazurilor de folosire a justiţiei selective ca instrument de exercitare a presiunii politice asupra oponenţilor politici, politizarea instituţiilor statului, corupţia sistemică, guvernanţa sectorului financiar, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...