Cristian Preda, în Parlamentul European: „Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova trebuie să fie sistată”

by Genko Genko

Uniunea Europeană trebuie să suspende asistența financiară macrofinanciară pentru Republica Moldova şi să monitorizeze atent lucrurile din această ţară. Declarația a fost făcută de europarlamentarul român Cristian Preda în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

„Noi am decis prin vot să condiţionăm acordarea banilor. Această instituție prestigioasă, Comisia de la Veneția, declarase foarte clar că trecerea la un sistem mixt nu este recomandată pentru moment, pentru Republica Moldova. Ce s-a întâmplat la 2 săptămâni de la această declaraţie a Comisiei de la Veneţia? Chişinăul a votat legea, disprețuind toate aceste referințe. Şi avem o explicație pentru această mişcare. Preşedintele Dodon, un apropiat al Rusiei, şi Plahotniuc, considerat un apropiat al UE, au considerat că problema numărul unu a Republicii Moldova este eliminarea tuturor partidelor de pe arena politică şi să rămână doar cele pe care le conduc ei”, a declarat Preda.

În context, acesta a cerut suspendarea asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro şi o strictă monitorizare a situației din Republica Moldova.

„Cerem să fie suspendată asistenţa macrofinanciară şi să fie o strictă monitorizare a legii electorale și evoluției politice din Republica Moldova din partea Comisiei Europene, a Serviciului European de Acțiune Externă și a Parlamentului European. Consider că cinci membri a acestui Parlament să se alăture acestui grup de monitorizare”, a conchis Cristian Preda.

Tot în cadrul dezbaterii, deputatul european, Monica Macovei, a cerut autorităților de la Chișinău să „încheie cu ipocrizia” şi să nu fure banii pe care Uniunea Europeană în oferă Republicii Moldova.

CITIȚI ȘI...