Crimeea și Sevastopolul, oficial teritorii ale Federației Ruse

by Genko Genko

Oficial, începând de marți, Crimeea și Sevastopolul au devenit subiecți ai Federației Ruse. Un acord în acest sens a fost semnat de către Vladimir Putin pe de o parte și președintele Consiliului Suprem al Crimeii, Vladimir Konstantinov, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, şi primarul Sevastopolului, Aleksei Cealîi, pe de alta.

Semnarea a avut loc în urma unui discurs al lui Putin la Kremlin, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor Guvernului rus. Discursul a fost marcat de accente de patriotism şi un ton puternic antioccidental.

Cuvântarea a fost impregnată de aplauze frenetice și chiote de bucurie ale oficialilor aflați în sală, în cel mai pur stil comunist, văzut cu precădere înainte de anii ’90.

Chiar dacă acordul intră în vigoare imediat, parlamentarii ruși vor trebui să adopte legea în baza căreia Federația Rusă include doi noi subiecți, Crimeea și orașul Sevastopol, care are un statut special. Data la care va fi aprobată legea, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

CITIȚI ȘI...