Poveste incredibilă în secolul XXI: Fetiţă la 9 ani măritată forţat cu un bărbat cu 69 de ani mai mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Younis pare o adolescentă obişnuita, care merge la şcoală şi participă la spectacolele cu dans şi cântece, are un zâmbet larg şi poartă o uniformă gri cu maro.

Nici nu ţi-ai da seama că adolescenta de 13 ani a avut parte de o traumă care i-a marcat viaţa – la 9 ani, părinţii săi au aranjat o căsătorie cu un bărbat care putea să-i fie bunic, sau chiar străbunic. Căsătoria aranjată este în tradiţia locală Samburu din Kenya, transmite CNN.

Samburu este un vechi trib kenyan care se ocupă cu creşterea vitelor, membrii săi fiind „veri îndepărtaţi” ai tribului mai cunoscut Maasai, cu care au limbă şi tradiţii similare.

Younis şi alte fete ca ea au îndrăznit totuşi să se rupă de unele din aceste tradiţii – căsătoria de copil, mutilarea genitală feminină şi promiterea fetelor rudelor lor de sex masculin pentru sex. Toate sunt ilegale in Kenya.

Fetele riscă însă să fie dezmoştenite de familii şi excluse din comunitate, dacă se rup de tradiţie.

„Când aveam nouă ani, tatăl meu m-a căsătorit cu un bătrân care avea 78 de ani. M-am dus la el acasă şi am stat o săptămână. El mi-a spus că voi fi nevastă, însă eu eram inocentă, voiam să merg la şcoală, însă acel bărbat voia să-i fiu a treia soţie. I-am spus că nu-i voi fi soţie şi m-a bătut cu bastonul”, povesteşte fata.

„Apoi am auzit că e o femeie care ajută copii. Am mers până la Baragoi în picioarele goale, nu aveam nici pantofi atunci. Am ajuns la Maralal… Kulea m-a dus la biroul pentru copii, m-a salvat”, îşi relatează copila trista experienţă.

La şcoală unde învaţă Younis se mai află alte opt fete, exact în aceeaşi situaţie ca ea, aduse în siguranţă şcolii de Josephine Kulea, prin fundaţia sa, Fetele Samburu.

Pentru aceste fete şi încă vreo 200 din toată Kenya, Kulea este „Mama Kulea” – când familiile lor nu vor să mai aibă de-a face cu ele, ea le ia locul mamelor.

Kulea se luptă cu tradiţiile Samburu în care a crescut şi ea. „Am realizat că suntem singurii care fac mutilare genitală feminină, celelalte comunităţi nu o fac. Am ajuns să realizez că sunt lucruri care nu sunt bune şi trebuie să schimb ceva, aşa am început să salvez fete”, operaţiune începută în 2011, cu două verişoare ale sale.

Pentru că a salvat-o pe prima, de zece ani, care urma să fie căsătorită şi mutilată genital, rudele au oferit-o pe a doua bărbatului, în vârstă de şapte ani, aşa că a salvat-o şi pe aceea.

Kulea le-a salvat şi le-a dus la şcoală, şi s-a asigurat că unchii săi sunt arestaţi, pentru că mutilarea genitală şi căsătoria minorilor sunt ilegale din 2011 în Kenya.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...