Consilier de probaţiune, prins cu mită pentru a doua oară

by Genko Genko

Un consilier superior de probaţiune din Bălţi a fost reţinut, acum câteva ore, în centrul oraşului de către ofiţerii Direcţiei Nord a CNA şi procurorii anticorupţie. Funcţionarul este bănuit că ar fi extorcat de la o femeie, în perioada septembrie-octombrie 2013, 350 de euro şi 500 de lei pentru a-l ajuta pe fratele acesteia să-şi recupereze permisul de conducere în instanţa de judecată.

Astfel, consilierul de probaţiune urma să depună un demers în instanţă în care să ceară micşorarea termenului de privare a dreptului de a conduce mijlocul de transport.

La 4 februarie, bărbatul ar mai fi extorcat de la acelaşi declarant 300 de euro pentru a-l ajuta pe cumnatul femeii să-şi recupereze permisul de conducere, ridicat de poliţişti pentru încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă, iar dacă va fi găsit vinovat bărbatul riscă până la 10 ani de închisoare. Bănuitul a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore.

Menţionăm că, acum trei săptămâni, figurantul a mai fost reţinut de ofiţerii CNA într-un dosar de corupţie similar. Atunci bărbatul a fost prins în flagrant cu 500 de euro, pe care i-ar fi pretins de la un condamnat pentru a efectua înregistrările de evidenţă în timp ce acesta s-ar fi aflat peste hotarele ţării. În cazul dat, bănuitul urma să iniţieze procedura de ridicare a interdicţiei pentru perfectarea actelor de identitate pe numele condamnatului la Secţia de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Bălţi.

Potrivit datelor CNA, consilierul de probaţiune a fost suspendat din funcţie pe perioada efectuării urmăririi penale, aflându-se sub control judiciar.

INDEPENDENT aduce la cunoştinţă că funcţia consilierului de probaţiune este de a interveni în procesul penal, în esență pentru promovarea alternativelor la detenție, întocmirea referatelor de evaluare a persoanelor atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată. De asemenea, la solicitarea expresă a organelor de urmărire penală sau a instanței de judecată, acesta participă la modalitățile speciale de ascultare a părții vătămate și civile, precum și a martorilor care au nevoie de protecție în timpul procesului penal, respectiv a căror viată, integritate corporală sau libertate le sunt puse in pericol, la solicitarea acestora.

CITIȚI ȘI...