Congresul SUA a aprobat rezoluția privind furnizarea armelor letale Ucrainei

by Genko Genko

Camera Reprezentanților a votat masiv luni în favoarea unei rezoluții cerându-i președintelui american Barack Obama să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra împotriva „agresiunii” ruse.

Rezoluția de luni îi cere lui Obama să furnizeze Ucrainei „sisteme de arme de apărare letale” ce ar permite ameliorarea capacității Ucrainei de „a-și apăra suveranitatea teritorială contra agresiunii nejustificate și continue a Federației Rusie”.

Democratul Eliot Engel, principalul apărător al rezoluției, a declarat colegilor săi că este timpul să se înceteze tratarea crizei din Ucraina „ca un conflict îndepărtat”.

„Acest război a făcut mii de morți, zeci de mii de răniți, un milion de persoane strămutate și începe să amenințe stabilitatea Europei post-Război Rece”, a afirmat Eliot Engel, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „ne întoarce la zilele sumbre ale Războiului Rece”.

Casa Albă a anunțat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Șeful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, însă, în cadrul unei audieri în fața Comisiei Forțelor Armate din Senat, că este „imperativ să se examineze acordarea de ajutor letal”, în timp ce secretarul apărării Ashton Carter a afirmat în timpul audierii sale de confirmare că și el „înclină” în această direcție.

CITIȚI ȘI...