Confruntările s-au reluat în Ucraina: Rusia acuză Kievul că joacă „la cacealma”

by Genko Genko

Ministerul rus de Externe a denunțat sâmbătă „o cacealma” în afirmațiile Ucrainei că și-ar fi retras armamentul greu de pe linia de front din estul separatist, în conformitate cu acordurile de pace de la Minsk.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat la începutul săptămânii că Kievul a retras „majoritatea sistemelor sale lansatoare de rachete multiple și a artileriei grele” și că rebelii au retras la rândul lor „o parte considerabilă”, relatează AFP.

Într-un comunicat, ministerul rus face referire la imagini filmate de media care arată că batalionul de voluntari ucraineni Azov folosește piese de artilerie grea cu o rază de acțiune de 22 km într-o zonă care ar trebui să fie sub supravegherea OSCE.

„Este vorba despre o nouă încălcare grosolană a acordurilor de la Minsk care prevăd retragerea armelor grele de pe linia frontului”, conform diplomației ruse.

„Declarațiile autorităților ucrainene potrivit cărora toate armele grele au fost retrase sunt, prin urmare, o cacealma”, se menționează în comunicatul MAE rus.

Zona care apare în imaginile menționate se află în apropiere de Sirokin, o localitate situată la 10 km de portul strategic Mariupol, controlat de Kiev, care constituie una dintre principalele zone de tensiune rămase după semnarea acordurilor de la Minsk, în februarie. Armata ucraineană i-a acuzat pe rebelii proruși că au tras vineri seară cu mortiere de 120 mm asupra localității Sirokin.

Doi militari ucraineni au murit, iar şapte au fost răniţi în confruntări cu insurgenţii separatişti, în zona oraşului Mariupol (estul Ucrainei), în ultimele 24 de ore, anunţă armata ucraineană.

Administraţia de la Kiev susţine că insurgenţii au lansat 44 de atacuri asupra unor zone rezidenţiale, în ultimele 24 de ore. Confruntările continuă în zona oraşului Mariupol, situat pe litoralul Mării Azov.

CITIȚI ȘI...