Comisia specială de anchetă: Vineri încep audierile în cazul BEM, Unibank și Banca Socială

by Genko Genko

Comisia de anchetă pentru elucidarea situaţiei de pe piaţa valutară, dar și a situației în care se află BEM, Unibank și Banca Socială, bănci aflate sub administrația specială a BNM, a decis, în ședința de marți, că vineri vor începe audierile.

Președintele comisiei, deputatul democrat Marcel Răducan a declarat că vineri vor începe audierile pe marginea acestui caz, în timp ce reprezentanții celor trei bănci sunt așteptați să pregătească răspunsul la o listă cu întrebări realizată de comisie.

„Vineri invităm reprezentanții Procuraturii Generale, reprezentanții CNA și Serviciului de Informații și Securitate să discutăm și să vedem la ce etapă sunt dosarele, în cazul în care ele sunt. Vrem să conlucrăm astfel încât comisia să vină cât mai curând cu un raport în plenul Parlamentului”, a declarat Răducan, după ședința comisiei.

Acesta a precizat că în cadrul comisiei speciale de ancheta vor participa și membrii societății civile.

Reprezentanții băncilor vizate vor trebui să răspundă la întrebări despre creditele eliberate de băncile, ce a influențat piața valutară și scăderea cursului leului.

Comisia urmează să prezinte în decurs de 15 de zile un raport în plenul Parlamentului privind situația de pe piața valutară.

Potrivit anumitor surse, cele trei bănci au acordat credite neperformante de peste 27 de miliarde de lei, bani care ar fi fost schimbați în valută, iar ulterior scoși din țară. Unii experți economici susțin că anume din acest motiv leul s-a depreciat atât de abrupt în ultimele luni.

CITIȚI ȘI...